«Sperăm ca dumneavoastră să ne puteți sprijini, și mai ales, să puteți face presiune pentru a cere introducerea pe ordinea de zi a Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului subiecte care necesită atenție, în acest caz validarea Consiliului Românilor de Pretutindeni.»
Am citat dintr-o scrisoare semnată de președintele fantomaticului ”Consiliu al Românilor de Pretutindeni”, Marius Livanu (foto), adresată nici mai mult, nici mai puțin decât președintelui și premierului României, Klaus Iohannis și Dacian Cioloș. Livanu nu se oprește aici, el dă ultimatum Președintelui României, Klaus Iohannis: ”Răspuns în termen de 10 zile”. Incredibil!
Care Consiliu? Cel format cu ocazia organizării Congresului Românilor de Pretutindeni, o acțiune plătită din bani publici care ar fi trebuit să aibă ca rezultat înființarea unei instituții de legătură între România și Diaspora. În realitate, întâlnirea a avut loc cu multe nereguli. Din cauza acestor nereguli flagrante, pe care presa din diaspora le-a semnalat, Consiliul Românilor de Pretutindeni nu poate obține avizul Parlamentului, ceea ce echivalează cu inexistența sa.
Disperarea președintelui acestui for inexistent de a obține aprobarea Parlamentului pentru a se înșuruba pe fotoliu duce la asemenea enormități.
Marius Livanu, pastor penticostal de profesie, dovedește faptul că nu cunoaște principiile de bază ale unei societăți democratice: separația puterilor în stat este unul dintre acestea, puterea executivă NU poate face presiuni asupra puterii legislative. Cu atât mai puțin președintele României, garantul echilibrului puterilor în stat.
Cererea vine după mai bine de trei luni de inactivitate, singurele informații care au apărut în presă fiind cele referitoare la reacțiile oarecum nepotrivite ale unor membri, precum și participarea (nu s-a înțeles în ce calitate) la o acțiune organizată în județul Suceava, pe teme de interes pentru diaspora. Fără niciun rezultat însă…
În interiorul Consiliului există numeroase conflicte între membri. Se aduc jigniri, acuzații, se fac schimburi de replici vulgare, nimic însă pentru a organiza o activitate în sprijinul românilor din străinătate (vom reveni cu detalii într-un alt material). Rolul acestei instituții este de a fi o punte de legătură între diaspora și instituțiile românești, rol care, se pare, nu este cunoscut de toți membrii Consiliului. Multe dintre discuțiile participanților din chat ne-au fost trimise la redacție de membri care se declară oripilați de modul în care se desfășoară dialogul.
Ultimele așa-zise decizii ale Consiliului au ca obiect eliminarea ”DE PE CHAT” a unei membre, care de nenumărate ori le-a atras atenția că nu există un statut, un regulament de funcționare, nici măcar un proces verbal care să ateste alegerea Consiliului imediat după Congres. Avocata Niculina Ghiță, din Grecia, aleasă ca membră în zburdalnicul Consiliu a fost eliminată ”de pe chat” pentru că le-a atras atenția de nenumărate ori despre acest aspect. Într-un dialog de pe Facebook, Niculina le atrage atenția că s-au comis acte false, referindu-se la procesele verbale de după Congres, care, atenție, nu au fost semnate și nici redactate la momentul declarat.
Despre ”aventurile” membrilor acestei pseudoinstituții, pentru a cărei înființare s-au cheltuit bani publici, s-a mai scris în paginile ziarelor din diaspora și tocmai de aceea, în video-ședința care a decis eliminarea Niculinei Ghiță, s-a venit cu o propunere absolut halucinantă: „Se dorește transmiterea unei scrisori în atenția DRRP, pentru a solicita stoparea finanțării ANUMITOR PUBLICAȚII care sunt considerate anticomunități”. Așadar, Consiliul vrea să fie oprită presa, să se taie fondurile.
Repetăm, toată această atitudine controversată vine pe fondul lipsei unui regulament de funcționare intern, lucru care reiese din discuțiile recente dintre membri și ”minuta” de după video-conferința ce a avut loc săptămâna trecută. (n.r. gazeta Românească și publicațiile care fac parte din același trust de presă nu au fost și nici nu sunt finanțate de vreo instituție a statului român).
Sorin Cehan, Andi Rădiu