Nu iese fum fără foc, este un proiect valabil în cele mai multe dintre cazuri. Probabil și de data aceasta. Când numirea lui Emil Hurezeanu ca Ambasador în Germania a intrat în linie dreaptă și mai aștepta doar agrementul părții germane, o știre strecurată întâmplător într-un site de provincie a făcut multă vâlvă, fiind preluată de presa centrală și comentată și de Ministerul de Externe.
Subiectul știrii publicate de napocanews: biografia de dinainte de 1989 a lui Emil Hurezeanu, când se pleca foarte greu din România, în general fiind admiși prietenii Securității. Hurezeanu a fost unul dintre acești fericiți care a reușit să plece ”la o bursă”, fără complicații.
Acum, site-ul napocanews.ro a susținut că există suspiciuni de colaborare a lui Hurezeanu cu Securitatea, înainte de 1989. Acesta ar fi motivul pentru care, potrivit ziariștilor din Cluj, diplomația germană ar avea rezerve față de Hurezeanu.
«Pe surse am obținut informația că jurnalistul Emil Hurezeanu nu ar fi agreat de ministerul german de externe pe motive legate de biografia sa de dinainte de 1989, când ar fi fost suspect de colaborare? Berlinul se pare că nu are încredere într-un ambasador care nu a avut până acum trei luni cetățenia română, pierdută în anii 80, fără să se încerce recuperarea acesteia, decât atunci când Klaus Iohannis i-a promis funcția de ambasador drept recompensă pentru campania electorală din noiembrie 2014.
Ministerul de Externe german i ar fi transmis transmis lui Klaus Iohannis că jurnalistul Emil Hurezeanu nu e agreat ca ambasador al României la Berlin? Președinția nu a dat încă un comunicat în acest sens. Așteptăm să ne comunice dacă este adevărată informația.
Deocamdată nu s-au confirmat la CNSAS zvonurile că Emil Hurezeanu pe vremea studenției clujene și ca avocat stagiar ar fi colaborat cu regimul comunist, drept recompensă, pentru talentul său literar, fiind trimis de Ana Blandiana, prietena boșevicului Gogu Rădulescu, cu o bursă Herder la Viena în 1982 și apoi după două semestre a devenit direct redactor la Radio Europa Liberă.», se spune în materialul semnat Gh. Petre.
Știrea a fost preluată de toată presa românească.
Contactat de PSnews.ro, Emil Hurezeanua precizat că MAE l-a informat oficial în urmă cu 10 zile că Germania a transmis agrementul pentru numirea sa la Berlin. „MAE m-a informat oficial în urmă cu 10 zile că Germania a transmis agrementul pentru numirea mea la Berlin”, a precizat Emil Hurezeanu.
Ministerul Afacerilor Externe a clarificat situaţia printr-un comunicat, afirmând că Hurezeanu a fost acceptat de Berlin. Mai mult, MAE a informat publicaţia Evenimentul Zilei că documentele de acceptare pentru Emil Hurezeanu au fost transmise încă din 20 mai 2015.
Săptamâna trecută, Emil Hurezeanu a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru postul de ambasador al României în Germania. Hurezeanu a fost avizat pentru acest post cu 19 voturi pentru şi unul împotrivă.
Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Emil Hurezeanu în postul de ambasador al României în Germania.
Surse guvernamentale: Ambasadorul Jinga va fi înlocuit. Ponta a semnat