Românii reprezintă de departe cea mai mare populație de emigranți din Uniunea Europeană, aproximativ o șesime din forța de muncă din România lucrează în alte state membre ale UE, potrivit datelor Eurostat publicate luni, 28 mai.
Datele oficiale ale Uniunii Europene mai arată că românii care locuiesc într-un alt stat membru al UE reprezintă aproximativ o cincime (19,7%) dintre conaționalii lor care locuiesc în România – ceea ce înseamnă că pentru cinci români care muncesc în țară, un român lucrează în străinătate.
„În anul 2017, cetățenii români de vârstă activă (20-64 ani) care locuiau în străinătate, în UE, au reprezentat aproximativ o cincime (19,7%) dintre conaționalii lor cu domiciliul în România. Următoarele cifre au fost înregistrate de Lituania (15,0%), Croația (14,0%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%) și Bulgaria (12,5%) ”, arată Eurostat.
Statele membre ale UE cu cea mai mică pondere de cetățeni mobili sunt Germania (1%), Regatul Unit (1,1%), Suedia și Franța (ambele 1,3%).
Ponderea forței de muncă emigrante a României a crescut cu 12,3 puncte procentuale în ultimul deceniu, de la 7,4% din populația cu vârstă de muncă rezidentă a țării de origine, în 2007.
Românii care lucrează în străinătate sunt mai activi decât cei care locuiesc în țară – rata de ocupare a forței de muncă fiind de 71,2% pentru rezidenții români dintr-o altă țară UE, comparativ cu 68,8% pentru populația activă (20-64 ani) din România.
Aproximativ 3,4 milioane de români au plecat în străinătate între 2007 și 2015 pentru a scăpa de sărăcie și corupție din țara lor, arată un Raport al ONU privind emigrația.
Românii sunt deja cea mai mare cetățenie străină din Italia și Spania, cu aproximativ un milion de locuitori în ambele țări.
Anul trecut, românii au devenit a doua cea mai mare naționalitate non-britanică care trăiește în Regatul Unit. Numărul românilor din Marea Britanie a crescut cu 25% în 2017, la 411.000, potrivit datelor oficiale.
Cei mai mulți medici români plecați în străinătate se află în Marea Britanie
Zeci de mii de copii despărțiți de părinții plecați să muncească în străinătate