Biroul Teritorial Giurgiu al DIICOT audiază 12 persoane într-un dosar de proxenetism prin metoda „loverboy” și spălare de bani. Sunt efectuate 20 de percheziții în Giurgiu și București.
„La data de 24 noiembrie 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Giurgiu au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare, pe raza județului Giurgiu și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare a banilor.
În cauză a fost reținut faptul că, începând cu anul 2012, mai multe persoane au inițiat un grup infracțional organizat ce și-a concentrat activitatea infracțională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense, unde au desfășurat activități de proxenetism. Începând cu anul 2013, la solicitarea liderului, la grupul infracțional a o altă persoană de încredere a acestuia care a avut rolul principal de a gestiona sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, de a ascunde proveniența acestora prin dobândirea fictivă a unor proprietăți în numele său, pentru a nu atrage atenția autorităților judiciare față de lider”, se arată în comunicatul DIICOT.
Activitatea grupului s-a extins discret și precaut, astfel că la acesta au aderat doar persoane de încredere, cu care liderul avea relații încă din copilărie și care au locuit în același cartier din Giurgiu.
Român acuzat de proxenetism în Belfast se laudă că a desfigurat o femeie în bătaie: „Trăiesc ca un lord…”
Se dezvoltau relații de tip „loverboy”
„Liderul grupului a condiționat aderarea noilor membrii de remiterea unei cote părți din profiturile ce urmau a fi obținute de către noii membrii din activitatea de proxenetism, dat fiind faptul că acesta a oferit condițiile necesare practicării prostituției de către victimele recrutate de noii membrii, constând în transport, cazare, publicare anunțuri tip escortă, mod de operare, transfer bani, supraveghere și mai ales o protecție a activității de prostituție, respectiv proxenetism”, precizează procurorii.
Pentru a le atrage pe tinere, membrii ai grupului le convingeau prin oferirea de cadouri, bani, vacanțe, petreceri. Astfel se dezvoltau relații de tip „loverboy”, dar și crearea unei „dependențe” pentru acest stil de viață.
Grupul infracțional acționa în mai multe state din statele dezvoltate ale UE, mai ales în Marea Britanie, unde liderul grupării a înființat o firmă pentru a-și acoperi afacerile ilegale.
Banii obținuți din prostituție au fost introduși în circuitul legal prin cumpărarea de terenuri, imobile, autoturisme de lux și chiar prin construirea unor centre comerciale pe numele membrilor familiei sau a intermediarilor.
La acțiune participă poliția judiciară din cadrul BCCO București și jandarmii din cadrul IJJ Giurgiu și BSIJ.
…Foloseau metoda „loverboy” pentru a trimite prostituate în Marea Britanie. Audieri la Giurgiu și București…