Menu
in

Grupare de traficanți români, legături cu Cartelul Sinaloa al lui El Chapo. Aveau clienți în Marea Britanie

Un bărbat din Zlatna, județul Alba, este judecat de Tribunalul Bistrița-Năsăud pentru trafic de droguri, fiind acuzat că făcea parte dintr-o grupare cu legături cu cartelul lui El Chapo Guzman, unul dintre cele mai periculoase din America de Sud, scrie Adevărul.

Mai mult, în rechizitoriu se arată că mulți dintre clienții grupării proveneau din Marea Britanie.

În dosar mai sunt judecați alți doi cetățeni români.

Alexandru Cociobea este în arest preventiv din septembrie 2017, fiind acuzat că a aderat la o grupare infracțională inițiată de Negrea Marius Viorel, ce a acționat pe teritoriul României și în străinătate pentru trafic de droguri de risc (Ketamină și canabis) și de mare risc (cocaină).

Alături de cei doi, mai este trimis în judecată și Pop Ilie Sorin.

Tribunalul Bistrița-Năsăud și Curtea de Apel Cluj au hotărât prelungirea mandatelor de arest preventiv emise în 2017 pe numele inculpaților cu încă 60 de zile.

Gruparea din care făceau parte și cei trei români ar fi avut legătură cu Cartelul Sinaloa, din Mexic, condus de glorie de „El Chapo” Joaquim Guzman, unul dintre cele mai violente și mai puternice din lume.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării ar fi avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.

The Times publica, în 2017, citând National Crime Agency, că o ramură europeană a cartelului mexican a format o alianță cu o grupare cu nume neidentificat din România, capabilă „să aducă săptămânal cantități mari de cocaină în Marea Britanie, folosind autotrenuri”.

Un purtător de cuvânt al Agenției a spus la acea dată: „În colaborare cu parteneri internaționali am identificat un grup de crimă organizată românescă cu capabilitatea de a importa cantități mari de cocaină în Marea Britanie. Informații provenind de la serviciile de informații arată că organizația românească este în continuare aprovizionată de o grupare mexicană legată de Cartelul Sinaloa. Se presupune că această rețea va continua să introducă în UK cantități mari de droguri de clasa A”.



La Tribunalul Bistrița Năsăud, unul dintre martori a cerut statut de martor amenințat și audierea doar în prezența procurorului de caz. În luna septembrie 2017, o amplă acțiune a forțelor de ordine române, în cooperare cu cele internaționale, s-a desfășurat în mai multe state din Europa, în Bistrița Năsăud și într-un sat de lângă Zlatna, la Feneș.

Cociobea Alexandru, din Feneș, șofer la o firma de transport internațional a fost reținut atunci pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc.

În paralel au mai fost efectuate 9 percheziții în Bistrița-Năsăud, Neamț și în Germania, Marea Britanie și Olanda de către procurorii DIICOT și forțele de ordine de la Europol și Eurojust.

Din cercetări ar fi reieșit că liderul grupării avea legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie. Pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Europol și Eurojust, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.

„Față de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reținut că în luna ianuarie 2017 a aderat  la grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către  inculpații  Negrea Marius-Viorel, Z. F. și alții, grup infracțional organizat pe care l-a sprijinit prin acțiunile sale de pe teritoriul României dar și din străinătate. În luna februarie 2017 inculpatul  a recrutat doi cetățeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracțional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9.500 euro).

În cadrul grupului infracțional organizat, cu intenție, inculpatul  a ajutat la traficarea a cantității de aproximativ 21 kilograme de cocaină, prin sprijinul acordat  conducătorului unui autotren, cetățean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de  cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritățile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptușeala unei canapele, cantitatea de cocaină”, au precizat procurorii DIICOT.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version