Hoții români fură până la 25.000 de euro pe minut din bancomatele străinilor. Infractorii le dau bătai de cap polițiștilor din Marea Britanie şi Belgia, după ce și-au rafinat metoda de a fura din bancomate. Nu le aruncă în aer, nu le distrug. Pur și simplu se conectează la rețea printr-un dispozitiv. E mult mai eficient și mai discret, spun anchetatorii.
Infractorii reuşesc să manipuleze bancomatul prin metoda jackpotting, adică virusararea ATM-ului printr-o inginerie bine pusă la punct.
ATM-ul funcționează ca orice calculator și odată ce hackerii reușesc să se contecteze la sistemul de operare printr-un dispozitiv extern, îl pot accesa și de la distanță, explică experții în securitate IT.
„Acel stick USB practic știe cum să apeleze aparatul ce scoate bancnote din ATM. Va spune: vreau 50 de bancnote de 50 de lei și aparatul va răspunde cu acele 50. Se deschide fanta și încep să iasă hârtiile”, a explicat Andrei Avădănei, expert în securitate IT pentru Digi24.
Hoții români fură până la 25.000 de euro pe minut
ATM-urile sunt setate să scoată 50 de bancnote pe minut. Asta înseamnă un profit de până la 25.000 de euro sau lire sterline pe minut pentru infractori.
Un român s-a folosit de schema jackpotting pentru a fura bani dintr-un bancomat din Belgia: a fost prins în satul natal, din Dâmboviţa.
„Autoritățile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea a două infracțiuni de tentativă de jackpotting, după ce a fost spart un bancomat și au fost provocate pagube materiale”, a declarat Anamria Liță, reprezentantă a IPJ Dâmbovița.
„În străinătate există încă ATM-uri poziționate în spații populare, dar sunt de sine stătătoare, nu sunt protejate de un perete”, explică Andrei Avădănei.
În România, până acum nu a fost semnalat niciun caz prin această metodă de furt.