Intervenția pompierilor din Londra la incendiul de la Grenfell Tower a fost „grav inadecvată”, iar pierderile umane ar fi fost mai puține dacă pompierii ar fi fost mai bine pregătiți, este concluzia unui raport al anchetei după dezastrul din anul 2017, citat de The Guardian.
În urma unui incendiu distrugător la blocul Grenfell Tower și-au pierdut viața 72 de persoane, dintre care 19 copii.
Raportul cu privire la cea mai mare pierdere de vieți umane din Londra de la cel de-al doilea război mondial încoace a decis, de asemenea, că clădirea a fost renovată cu încălcarea reglementărilor de securitate și că, contrar dovezilor de până acum ale producătorului de panouri Arconic, „motivul principal pentru care flăcările s-au răspândit atât de rapid în clădire”au fost panourile compozite din aluminiu și „topirea și picurarea polietilenei aprinse”.
Sir Martin Moore-Bick, judecătorul care a condus ancheta, a constatat că, „pregătirea și planificarea unui incendiu precum Grenfell” de către Brigada de Pompieri din Londra (LFB), a fost cu mult sub așteptări.
Moore-Bick a arătat că „LFB este o instituție care riscă să nu învețe nimic din lecția incendiului de la Grenfell Tower”.
El a concluzionat că multe vieți ar fi putut fi salvate dacă ofițerii ar fi identificat mai devreme că incendiul a scăpat de sub control și le-ar fi spus rezidenților să evacueze clădirea. De asemenea, LFB nu a reușit să-și instruiască comandanții de incidente și pompierii în modul de a recunoaște nevoia de evacuare sau a pericolelor generate de acoperișurile de plăci.
Moore-Bick a spus că există deja „dovezi convingătoare că pereții exteriori ai clădirii nu au respectat cerințele” reglementărilor în construcție cu privire la siguranța la incendiu. El a mai concluzionat că pereții nu au rezistat în mod adecvat la răspândirea focului, „dimpotrivă, l-au intensificat”.
Absența unui plan operațional de evacuare a Grenfell Tower a fost „o omisiune majoră” din partea LFB, care este vinovată de o „eșec instituțional”.
Michael Dowden, comandantul pompierilor de la fața locului, a fost criticat pentru că nu a luat în considerare mai devreme o evacuare și nu a făcut eforturi pentru a afla ce spuneau rezidenții operatorilor liniei de urgență despre condițiile din clădire.
„Nu este niciun dubiu că mai puține persoane ar fi murit dacă ordinul de evacuare ar fi fost dat până la 2 dimineața”, se arată în raport.
În urma anchetei s-a descoperit că peste 400 de blocuri turn din Anglia au o izolație similară cu cea a Grenfell Tower.