În Marea Britanie funcționează între 10.000 și 20.000 de spălătorii auto, arată BBC. Condițiile în care se lucrează și salarizarea din acest sector sunt de multe ori subiectul unor anchete ale poliției și inspecției muncii.
Din această cauză, parlamentarii britanici au anunțat că investighează creșterea serviciilor de spălare a mașinilor în Marea Britanie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la problemele de mediu și de exploatare a muncitorilor.
Astfel, o comisie parlamentară va analiza condițiile de angajare, pe fondul reclamațiilor venite de la lucrători. Parlamentarul Mary Creagh, președinta comisiei, a declarat că activitatea este „ieftină și convenabilă”, iar prețurile sunt „prea bune pentru a fi adevărate”.
Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist a declarat pentru BBC că majoritatea forței de muncă din spălătoriile auto provine din Europa de est și există posibilitatea ca mulți dintre muncitori să fi fost înșelați să călătorească în străinătate cu promisiunea unui loc de muncă, iar acum să lucreze într-o slujbă prost plătită, cu un control redus asupra orelor de lucru.
Mary Creagh a spus și că moartea unui bărbat român, în estul Londrei, în 2014, a subliniat îngrijorarea cu privire la modul în care funcționează această industrie.
Laurențiu Sandu a fost electrocutat în timp ce făcea un duș în ceea ce poliția a descris ca fiind „încăperi înghețate, înghesuite, pline de șobolani”, alături de spălătoria auto din Bethnal Green unde lucra.
Proprietarul companiei a fost închis pentru patru ani, după ce a pledat vinovat de omor prin neglijență gravă.
Președinta comisiei a mai declarat că există îngrijorări cu privire la condițiile din industrie, pe fondul rapoartelor potrivit cărora lucrătorii sunt adăpostiți câte opt într-o cameră și că nu sunt primesc salariul minim.
Ea a mai spus că în mod obișnuit, pentru spălarea unei mașini trebuie să se plătească între 30 și 45 de lire sterline și că este imposibil ca cineva să spele manual o mașină pentru doar cinci lire sterline.
„Avem îngrijorări legate de mediu, avem preocupări legate de ocuparea forței de muncă, avem preocupări legate de sclavie”, a spus parlamentarul britanic.
Creagh a spus că dorește să știe dacă aceste companii respectă regulile ce impun autorizarea lor la Agenția de Mediu, modul în care se elimină substanțele chimice și dacă există alternative la agenții extrem de toxici.
Serviciul de consultanță al comisiei a spus că mulți operatori pur și simplu nu au înțeles ceea ce li s-a cerut legal, deși există un nucleu de aproximativ 8000 de “băieți răi” care sunt angajați în activități infracționale.
„Problema este directă, nu este doar vina firmelor de spălare auto”, a declarat directorul serviciului, Dawn Fraser.
„Majoritatea firmelor nu plătesc un salariu legal, dar aceasta se datorează faptului că (legea – n.red.) nu este pusă în aplicare”, a continuat acesta.
La începutul acestui an, organismul a lansat o schemă de acordare a licențelor pentru a ajuta șoferii să identifice spălătoriile care au fost auditate, au respectat legislația și nu s-au angajat în activități infracționale.