Dragoș Căvășdan a terminat un liceu în Oradea, secție de filologie, iar la vârsta de 25 de ani a ajuns să lucreze la Southampton, un club de fotbal istoric din Premier League. Românul e analist, antrenor și scouter pentru academia de fotbal a englezilor, una dintre cele mai renumite din Regat.
„Încerc să fac ce nu cred că aș fi putut în România. Să îmi fac o carieră în antrenorat. În România aș fi fost judecat, fiindcă eu nu am jucat fotbal. Aici am descoperit o șansă, am muncit și ăsta este tot secretul. Sunt tânăr, foarte tânăr și nu mă mulțumesc cu puțin”, spune Dragoș.
Potrivit G4Media, în 2014, la recomandarea unei profesoare a aplicat pentru o bursă de studiu în Marea Britanie, în Southampton, la Solent University, facultatea de sport și științe sociale, studiu fotbal.
A plecat în Anglia cu 200 de lire în buzunar
A luat 200 de lire bani împrumut și a plecat spre Anglia.
„Cu jumătate mi-am plătit o parte dintr-o licență de studiu pentru un brevet de antrenor la juniori, iar cu restul de bani mi-am luat un bilet la un meci de fotbal. Nu aveam posibilități și trebuia să mă întrețin cumva”, spune Dragoș.
Pentru a supraviețui într-o lume cu totul nouă, s-a angajat la o pizzerie cu program de noapte.
„Trebuia să fac ceva să trăiesc, nu? Făceam pizza toată noaptea, asta este. Nu mi-e rușine absolut deloc. Luam salariul minim pe economie, dar mă întrețineam. Nu îmi plăcea, e evident, dar m-a ajutat foarte mult. Reușeam să trăiesc cu banii ăia.”
Rapidiștii din Anglia au pus bazele unui club de fotbal românesc în Coventry. Managerul WestMidlands Rapid, Daniel Piron: „Am creat o mică familie”
„E foarte greu să ajungi ca străin aici, dar am tras cât am putut de mine. Dimineața mergeam la facultate, apoi făceam voluntariat, apoi iar cursuri și muncă”, își amintește românul.
În timpul facultății a văzut un anunț de angajare la un club de copii, club numit City Youth Central. A mers și-a început să lucreze cu o grupă de 11 ani. E un centru de copii destinat în special copiilor de imigranți, fără posibilități materiale, cu probleme de adaptare în Anglia. E echipa la care a început fotbalul Jamal Masiala, ajuns acum, la 17 ani, la Bayern Munchen și considerat unul dintre viitoarele staruri din fotbalul mondial.
VIDEO – FC Balkan, o academie românească de fotbal din Londra cu o altfel de viziune. Bogdan Pavel: «Cred într-un parteneriat părinți – antrenori, în beneficiul copiilor»
Mica echipă de cartier a fost la un pas să se desființeze. În 2019 , în luna martie, Dragoș Căvășdan a fost votat în unanimitate de membrii CA președinte al City Youth Central. Clubul s-a salvat. Au venit și sponsori, s-au încheiat mai multe parteneriate cu branduri importante.
A pus bazele propriei academii de fotbal în Southampton
Românul a lucrat și la Bournemouth, la centrul de copii și juniori. Echipa evolua la vremea respectivă în Premier League.
Printr-un fost antrenor de la City Central, ajuns la Southampton, Dragoș a primit propunerea de a lucra cu celebrul club din Premier League și acum e analist, antrenor și scouter pentru academia de fotbal a englezilor.
Între timp, Dragoș a pus și bazele propriei sale academii de fotbal, TgkAcademy, tot în Southampton.
„Găsim copii talentați care au nevoie de ajutor și pe care încercăm să îi aducem în fotbalul profesionist. Multora le este foarte greu și primesc puține șanse la cluburi importante, din primele ligi, să zicem. Noi încercăm să găsim ce e mai bun, de viitor și să-i oferim fotbalului. Faptul că am fost angajat de Southampton e un început. Am 25 de ani și până la 30 mi-am propus să obțin licența A. Visul meu? Să ajung să antrenez în Premier League. De ce să nu pot? Am 25 de ani și știu ce îmi doresc. Un vis nu face rău nimănui.”
foto: Facebook
…A plecat din România cu 200 de lire în portofel. Acum lucrează pentru un club de fotbal istoric din Anglia…