Românii din diaspora sunt principalii destinatari ai exporturilor de preparate din carne din România (salamuri, afumături, etc.). Iar magazinele românești din străinătate și-au consolidat afacere tocmai pe această piață, a preparatelor românești, a „gustului de acasă” importat pentru diaspora.
Din cauza pestei porcine, România nu mai are voie să exporte carne de porc în Uniunea Europeană, principala piață de desfacere. Noutatea care cutremură afacerile patronilor de magazine românești din străinătate și a distribuitorilor angro este că nici preparatele din carne de porc nu vor mai putea ieși.
Uniunea Europeană pregătește măsuri dure în lupta cu peste porcină și la Bruxelles se discută despre ridicarea dreptului la exportul de carne și preparate de porc pentru România!
Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a spus la Digi24 că „nu este vorba numai despre exportul intra-comunitar cu carne de porc, este vorba despre comerțul din carne de porc și cu preparate din carne de porc”. O piață care valorează 154 de milioane de euro.
Comisia Europeană aștepta din partea României, până la 1 octombrie, un plan de asanare a pestei porcine. Sorin Minea avertizează că nepăsarea autorităților poate avea consecințe grave: „Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană și acum România riscă să devină toată roșie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun”.
Dacă UE va decide să oprească exportul din România către comunitatea europeană, prețurile la carnea de porc vor crește vertiginos.
„E mult mai rău. Până acum, România dădea măcar procesarea, lua carnea de porc și din România și din afară, făcea produse cu valoare adăugată mare și dădea în comunitatea europeană înapoi, deci echilibra balanța.
De acum înainte, vor veni produse și carne din UE, dar nu va ieși din România nimic. Asta va însemna un impact uriaș și eventual și asupra celor care produc cereale. Tot acest lucru nu poate să ducă decât la creștere de preț, nu la prăbușirea prețului”, a explicat președintele Romalimenta.
În opinia lui Sorin Minea, urmează o perioadă cruntă: „Următorii 10, 20, 100 de ani, România va fi complet închisă. Faceți o socoteală și veți afla cum o vom duce… Mult, mult mai prost”.