Menu

Nazism în UE. Afirmații fără precedent la adresa unui elev român: „Trebuie să-ți schimbi numele și prenumele, dacă nu, rămâi în țara ta”

Mama unei eleve de naționalitate română care acuză un profesor spaniol că a folosit cuvinte jignitoare cu tentă xenofobă la adresa acesteia în timpul unei ore de studiu la un Institut din Valencia a făcut noi declarații pentru publicația de limbă română din Spania, Inforoes.

Astfel, potrivit acesteia, părinții spun că „au senzația că se încearcă mușamalizarea cazului”.

Mama spune că fata a venit acasă, după prima zi de școală și i-a povestit cum profesorul de educație plastică, de la Institutul unde învață fiica sa în Valencia, i-a vorbit foarte urât în fața clasei și că s-a simțit jignită.

„Fata mi-a relatat conversația dintre ea și profesor”, spune femeia care a dorit să își păstreze anonimatul.

Așa a arătat conversația dintre profesor și elevă, relatată de mama fetei:

„Profesor: «De ce ai două prenume și un nume? » («¿Porque tienes dos nombres y un apellido?»

Eleva: «Pentru că sunt româncă» («Porque soy de Rumania»)

Profesor: «A, păi dacă ești româncă du-te în nenorocita ta de țară și schimbă-ți numele, că eu nu-l înțeleg. Pentru că aici există legi care spun că dacă vii aici trebuie să-ți schimbi numele și prenumele și să le pui în spaniolă, iar dacă nu, rămâi în țara ta.» («Ah, pues si eres de Rumania te vas a tu puto país y te cambias tu nombre,  que eso no lo entiendo yo. Porque aquí hay unas leyes que dicen que si vienes aquí te tienes que cambiar los nombres y los apellidos y ponerlo en español o si no te quedas en tu país» – traducere și interepretare în limba română – Cecilia Limona Prăjișteanu)”.



Femeia a continuat: „Am întrebat-o încă o dată dacă mai era cineva de față. Vizibil afectată, mi-a spus că era toată clasa de față, deoarece se aflau în timpul orei. De asemenea am întrebat-o dacă le-a comunicat și profesorilor sau vreunui responsabil incidentul”.

„Mi-a spus că ora următoare a avut „castellano” (n.red. Limba spaniolă), cu tutora (diriginta) și că i-a adus la cunoștință incidentul”, a mai declarat mama elevei.

Mama spune că a avut încredere în sistemul de învățământ din Spania, a avut încredere că tutora va raporta conducerii școlii incidentul și astfel că a așteptat să acționeze în consecință.

Însă, pe 19 septembrie, fata a venit acasă și a spus că profesorul a ținut să-i precizeze încă o dată: „Continui să nu înțeleg de ce ai două nume și un prenume… Asta trebuie să fie soluționată” („Yo sigo sin entender como tienes don nombres y un apellido… Eso hay que solucionarlo”).

A doua zi dimineață, femeia spune că a mers la școală unde, în lipsa directoarei, a stat de vorbă cu „jefa de estudios” (persoana care înlocuiește directorul în caz de absență sau de boală – n.red.): „Doamna respectivă mi-a spus că știe de caz și că deasemena a luat la cunoștință și directoarea. Mi-a spus să stau liniștită că va vorbi conducerea școlii cu profesorul. Am cerut să vorbesc cu profesorul în cauză, iar doamna mi-a spus că e mai bine să-i spună  conducerea pentru a nu-i prinde „mania” (pentru a nu-i purta pică sau ranchiună – n. red). Când i-am spus că vreau să depun o plângere, mi-a spus că e mai bine să le las să vorbească cu acel profesor și eventual după aceea să depun plângere. Mi-a mai spus să aștept să văd cum se comportă profesorul cu fiica mea.”

În ziua următoare, femeia a fost sunată și chemată la școală, împreună cu fiica sa. Potrivit acesteia, la ședință au participat directoarea, „jefa de estudios”, diriginta și profesorul în cauză.

„Toți patru au susținut că a fost o neînțelegere și că fiica mea a înțeles greșit. Au început să-și ceră scuze, în timp ce negau că ar ști despre acest incident și, de asemenea, au ținut să-mi precizeze că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat femeia.

 

Mai multe detalii despre acest caz extrem de grav, citiți în Inforoes.

Cazul elevei discriminate în Spania. PNL recunoaște: „Asemenea acte au loc și în alte state membre UE”

O româncă din UK despre consecinţele Brexit: „îmi este ruşine să recunosc, dar acum evit să mai vorbesc română în public”

Hărțuirea (bullying) la școală. Care sunt semnele că propriul tău copil poate fi victima unui astfel de comportament

Cazul „rasism în școală” ia proporții. Consulatul României de la Madrid: „Aveam cunoștință de incident”

Rasism la școală. Un profesor umilește un copil român: „Pleacă în nenorocita ta de țară și schimbă-ți numele”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version