Paracetamol – minunea sistemului englezesc de sănătate?
În urmă cu câteva zile am povestit unui ziarist de la Europa Liberă despre corona virus. Articolul a fost preluat de site-ul comunității române din Londra, și repostat pe facebook, unde comentariile au început să curgă. Ca de obicei, comentariile sunt mult mai interesante decât articolul în sine, unele sunt amuzante, altele sunt exprimate într-un limbaj de periferie, dar totuși reflectă anumite emoții și probleme, și sunt așadar interesant de analizat. Am să încerc să răspund la aspectele medicale.
”Când pacientul pleacă de la tine fără o rețetă zice că ești medic slab”
Mulți din românii care sunt în Londra se plâng de ceea ce percep ei ca superficialitate a sistemului englezesc de sănătate și de faptul că la covid-19 nu se dă un tratament specific. ”Sunt curios ce tratament a luat? Paracetamol si ceaiuri calde, atât recomandă doctorul în Anglia! Și bineînțeles izolarea.”
Câteodată e mai bine să nu dai niciun tratament. În facultate, un medic mai în vârstă mi-a spus, ”dacă vrei să fii văzut ca un medic bun, fiecare pacient trebuie să plece de la tine cu o rețetă.” De fapt, în realitate, de multe ori cel mai bine este să nu iei niciun medicament. Dar poți să spui cu convingere acest lucru unui pacient care vine la tine cu anxietăți și simptome? Te crede?
Puțin probabil, dacă s-ar aștepta la așa ceva, nu ar fi venit la doctor în primul rând. Organismul fiecăruia din noi are mecanisme de apărare care sunt mult mai eficiente decât multe din medicamentele pe care le avem la dispoziție pentru boli ușoare. Când pacientul pleacă de la tine fără o rețetă zice că ești medic slab, și caută un alt doctor. Care îi dă o rețetă. Dar ar trebui să se întrebe, câte din medicamentele de pe rețetă sunt cu adevărat utile?
”Organismul nu e o mașină”
Să revenim la covid-10. Pacienții internați în Londra au fost tratați inițial cu antibiotice și antitermice. De ce antibiotic? Poate că nu e covid, ziceam, poate că e pneumonie comunitară. Însă era covid. Astfel, pacientul în loc să meargă bine și să stea acasă, era acum internat cu diaree după antibiotic și trebuia să mai rămână în spital pentru re-hidratare.
Nu era poate mai bine să ia doar paracetamol? Și poate nici paracetamol, fiindcă în covid febra nu e mare, e doar 37-38. Deci care e cel mai bun tratament? Ceaiuri calde, pentru o bună hidratare, și… răbdare.
Fiindcă organismul tău e cel mai bun doctor, doar cu susținere adecvată te faci bine – uităm frecvent acest lucru. Organismul nu e mașină. Dacă se strică, de obicei se repară singur. Doar mașinile au nevoie de mecanic de fiecare dată când se strică.
”Pacienții asimptomatici din România sunt tratați cu forța”
În România. Ești covid pozitiv, ai nu ai simptome, te internează în spital. E OK așa? Ori tratăm un bolnav, ori tratăm rezultatul de la un test. Să tratezi un rezultat de la un test e profund greșit. Dar, pacienții din România care sunt asimptomatici sunt tratați cu forța.
Și povestesc ce efecte secundare neplăcute au de la medicamente, alții plâng efectiv că sunt ținuți cu forța în spital, iar unii, care au simptome nu vor să se testeze de frică că vor fi încarcerați într-un pat de spital. Ce fel de medicină este asta? Nu-i mai bine să stai acasă și să bei un ceai sau să iei un paracetamol, iar la spital să fie ținuți doar pacienții care au nevoie de oxigen, care chiar au nevoie de îngrijiri medicale?
”Pacientul român este obișnuit să se ducă la un `doctor bun`, nu la un serviciu de sănătate”
Pentru cine vine din România sistemul englez de sănătate este un sistem ciudat. Pacientul român este obișnuit să se ducă la un ”doctor bun”, nu la un serviciu de sănătate.
În UK nu se poate alege un doctor. Doctorul nici măcar nu contează, contează echipa. Sistemul medical este egal pentru toți pacienții, deci și pacienții trebuie să considere că fiecare doctor este egal și nu va fi nicio diferență între ce spune un doctor și ce spune altul, referitor la o anumită problemă. În mare măsură așa și este.
Mulți vor să vină la mine fiindcă sunt medic român. Însă nu este nicio diferență între cum sunt tratați de mine, sau de colegii mei care sunt englezi și blonzi, sau englezi și veniți de oriunde din Imperiu. Sigur, putem vorbi în română, dar acest lucru nu schimbă interacțiunea profesională.
Faptul că medicina în Marea Britanie este rigid protocolizată contribuie la uniformizarea serviciilor medicale în toate colțurile țării și pentru majoritatea problemelor frecvente. Eu nu pot da un tratament fiindcă ”așa vreau eu”. Eu dau doar tratamentul care este în protocolul afecțiunii respective. Iar protocolul este bazat pe dovezi științifice, nu pe impresii. Astfel medicina este aici mai mult știință, și nu artă.
Mai mult, sistemul de sănătate este unul format din echipe funcționale, unde contează mai puțin o părere individuală, ”opinia șefului”, și mai mult rezultatul unei gândiri colective. Multe din diagnostice sunt puse în comisii multidisciplinare, care în alte sisteme, fără a da nume, sunt greu de întrunit, fiindcă cine ar îndrăzni să-l contrazică pe șeful de clinică la un diagnostic sau la o conduită de tratament?
Pandemia ne-a arătat cât de importantă este sănătatea
Deci pacientul român din Londra trebuie să fie convins că același tratament, sau aceleași investigații îi vor fi recomandate oricine l-ar vedea, în orice parte din UK.
Sigur, mulți pacienți sunt nemulțumiți că trebuie să aștepte în NHS. Trei săptămâni pentru un computer tomograf, șase săptămâni pentru un RMN, trei luni pentru a vedea un specialist, și așa mai departe. Nu-i plăcut, dar trebuie să ținem minte câteva lucruri:
- Nu trebuie să plătească pentru nimic din toate acestea. Nici formal, nici informal
- Uneori un interval de timp până la o investigație ajută la clarificarea diagnosticului
- În general sistemul îi prioritizează pe cei care au nevoie de investigații urgente
- Dacă nu ai răbdare și nu vrei să aștepți, sigur, se pot face investigații și consultații în privat, unde doar banul contează și nu sunt niciun fel de restricții.
Pandemia din ultimele săptămâni a arătat cât de importantă este sănătatea pentru siguranța unei națiuni, dar și pentru fiecare dintre noi, ca individ. O astfel de criză reprezintă și o oportunitate de a schimba ceva radical înspre bine, iar faptul că la un simplu articol apar atâtea comentarii aprinse arată cât de importante sunt aceste lucruri. Poate că fiecare dintre noi trebuie să facem mai mult să înțelegem medicina așa cum este ea, cu limitele și cu posibilitățile ei, și să punem presiune mai mare pe politicieni pentru a face mai mult pentru sănătate. Doamne ajută!
Dr. Tudor Toma, Consultant Respiratory Physician at University Hospital Lewisham & Greenwich NHS Trust
Articole similare:
- Doctorul Tudor Toma, despre sistemul medical britanic
- Doctor român din Londra, infectat cu coronavirus la spitalul unde lucra: ”Au fost greșeli majore în Marea Britanie”
- Cei afectați de COVID – 19, îndrumați să ia paracetamol
- Românii din Anglia, nemulțumiți de sistemul medical britanic: “Ţara lui Paracetamol”