Zece state din UE aplică încă diferite tipuri de restricții, limitând accesul pe piața muncii pentru cetățenii români: Marea Britanie, Irlanda, Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Olanda și Spania.
În general, țările care au menținut limitele la angajare pentru români au motivat în diverse feluri, cu argumente mai mult sau mai puțin credibile.
Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Laszlo Andor, a anunțat că va trage de urechi două țări din UE care continuă să limiteze “fără o motivație corespunzătoare” accesul lucrătorilor români și bulgari pe piața muncii. Secretos, cum îi stă bine unui birocrat european, Andor nu dezvăluie care sunt aceste două țări.
“Țările din UE au tot dreptul să mențină restricțiile împotriva lucrătorilor bulgari și români, dacă dovedesc că eventualele afluxuri (de lucrători) din Bulgaria și România ar cauza tulburări substanțiale asupra pieței muncii”, a spus comisarul.“Multe din aceste țări nu au oferit suficiente justificări.”
“Au notificat Comisia de intenția de a extinde restricțiile pentru încă doi ani, maximul posibil, însă nu au oferit suficiente motivații. De aceea am cerut analize și dovezi suplimentare. Trebuie să spun că sunt două țări mai recidiviste decât altele și le trimit o scrisoare de atenționare”, afirmă Andor.
Oricum ar fi, Andor trebuie să știe ca Marea Britanie are, pe lângă motivația oficială, trimisă anul trecut, și alte motivații. În noiembrie 2011, ministrul imigrației, Damian Green, a anunțat că vom avea restricții până la sfârșitul lui 2013, decizie luată pe baza recomandărilor Comitetului Consultativ privind Migrația, care se temea de o invazie de români și bulgari, imediat după deschiderea granițelor. Am descoperit, datorită unui material BBC, și o altă cauză, paradoxală, a restricțiilor: lipsa muncitorilor din agricultură. Acum românii și bulgarii care vor să muncească în UK, pot veni prin “Seasonal Agricultural Workers Scheme”.
Sunt acum peste 20.000 de lucrători din cele două țări la muncă pe câmp. Să fii emigrant pe cont propriu, fără cineva să te ajute, înseamnă multă bătaie de cap, ai nevoie de NINo, de adresă, de asigurare medicală, sunt tot felul de probleme cu obținerea actelor, așa că mulți acceptă muncă grea și prost plătită din agricultură, pe baza acestei scheme.
Un fermier din Worcestershire a declarat pentru BBC că se teme de momentul când românii nu vor mai avea restricții și nu vor mai avea nevoie de schema SAWS. Aceștia vor căuta slujbe mai bine plătite, la oraș. “Am putea ajunge la un deficit de alimente, deoarece nu va mai exista cineva care să ne culeagă recolta”, a declarat fermierul. Fără restricții, nu vor mai avea sclavi la dispoziție pe câmpuri!
Sorin Cehan