Patru voluntari care au primit vaccinul anti Covid-19 produs de Pfizer / BioNTech, în timpul studiului clinic, au dezvoltat paralizia Bell, o formă de paralizie facială temporară, care mai este cunoscută și ca paralizie facială periferică. Amintim că Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a început să foloosească vaccinul Pfizer împotriva Covid-19.
Autoritățile de reglementare FDA spun că nu există nicio modalitate clară prin care vaccinul să provoace acea formă de paralizie, dar au avertizat că medicii ar trebui să urmărească efectul secundar alarmant, scrie Daily Mail.
În plus, experții spun că cei de la Pfizer ar trebui să continue să monitorizeze persoanele pe care le vaccinează.
Nimeni nu știe ce anume provoacă paralizia lui Bell, care trece de la sine de cele mai multe ori. Dar trebuie ştiut că nu este prima dată când aceastp formă de paralizie are legătură cu un vaccin, deși oamenii de știință au concluzionat că vaccinurile nu au declanșat paralizia facială în toate cazurile, cu excepția unuia singur. Este vorba despre un vaccin elvețian împotriva gripei, care a fost vândut în timpul sezonului gripal 2001-2002 acolo, iar apoi a fost scos imediat de pe piață.
Una dintre persoanele afectate a avut fața paralizată la trei zile după vaccin și a revenit la normal după aproximativ trei zile, în timp ce în celelalte cazuri, paralizia a apărut după 9, 37, respectiv 48 de zile după vaccinarea împotriva SARS-Cov-2. Fiecare dintre cei trei s-a recuperat în 10 – 21 de zile.
Paralizia lui Bell apare brusc și arată alarmant, ca un accident vascular cerebral. Majoritatea bolnavilor observă că o parte a feței lor începe să cadă, iar mușchii devin slabi. În cazuri rare, ambele părți ale feței pot deveni temporar paralizate.
Şi SUA au dat undă verde pentru vaccinul Pfizer/BioNTech
Statele Unite ale Americii au dat duminică undă verde pentru administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, deschizând calea pentru o campanie masivă de vaccinare în toată ţara, prima administrare fiind efectuată, după cum a promis preşedintele în exerciţiu Donald Trump, în mai puţin de 24 de ore, relatează AFP .
Sub presiunea şefului statului de a accelera autorizarea de urgenţă, Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA a anunţat într-o scrisoare că a aprobat administrarea vaccinului. Statele Unite devin astfel a şasea ţară care aprobă vaccinul Pfizer/BioNTech, după Regatul Unit, Canada, Bahrein, Arabia Saudită şi Mexic. Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să emită un aviz până la sfârşitul lunii decembrie.
”Astăzi ţara noastră a realizat un miracol medical”, a spus Donald Trump într-un scurt videoclip postat pe Twitter.
”Am început deja să trimitem vaccinul către toate statele” din ţară, a adăugat el. ”Primul vaccin va fi administrat în mai puţin de 24 de ore”, a spus el.