Menu

“Pe aripile vântului”, unul dintre cele mai faimoase filme din istorie, a fost interzis. CTP: «Asta făceau naziștii și comuniștii»

Marile platforme distribuitoare de filme și seriale tv au început să scoată din listă producții considerate ca având conținut rasist, în contextul evenimentelor din SUA. “Pe aripile vântului”, unul dintre cele mai vizionate filme din istorie, a fost interzis, fiind scos de pe platforma HBO Max, iar serialul Little Britain a fost eliminat de pe Netflix și BBC.   

“Pe aripile vântului”, lansat în 1939, a câştigat opt premii Oscar şi are cele mai mari încasări din istoria cinematografiei, de 3,44 miliarde de dolari. Este considerat un clasic și apare în toate topurile cu cele mai bune filme făcute vreodată. Pe lîngă povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler în timpul Războiului de secesiune, filmul portretizează și sclavia negrilor într-un mod „îndulcit”, lucru care a atras numeroase critici de-a lungul vremii. 

„Pe aripile vântului” este produsul timpului său și conține prejudecăți rasiale care, din păcate, erau ceva comun în societatea americană. Aceste prejudecăți erau greșite atunci și sunt greșite și astăzi, așa că am decis că este iresponsabil din partea noastră să difuzăm în continuare filmul fără a explica și denunța aceste prejudecăți”, a declarat un purtător de cuvânt al HBO Max pentru CNN.

Filmul va fi disponibil din nou pe HBO Max „cu o discuție despre contextul istoric și denunțarea acelor scene” și va fi prezentat „așa cum a fost creat inițial, pentru că altfel ar fi ca și cum am susține că aceste lucruri nu au existat”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

CTP: Ipoteza asta le-a venit în cap după 81 de ani de la premiera filmului

Gazetarul și criticul de film Cristian Tudor Popescu a spus că decizia este una neinspirată, deoarece filmul este unul artistic și, în final, un produs al epocii respective.

„Rasismul prezent în Statele Unite, de secole, a creat prin reacție un curent numit corectitudine politică. Acest curent, care contrazice rasismul, nu înseamnă că este și bun, pentru că a dat naștere la numeroase exagerări, unele dintre ele ridicole, altele grotești. În top 5 astfel de exagerări este această retragere a filmului Pe aripile vântului. Dacă privim lucrurile în contradictoriu și complementar, să ne amintim că Donald Trump s-a supărat foarte rău pentru că a primit o grămadă de premii Oscar și Oscarul pentru cel mai bun film, anul acesta, l-a primit un film sud-coreean – Parasite.

Iar Donald Trump s-a manifestat public, indignat: ce faceți, dom’le, premiați filmele sud-coreene când noi avem problemele pe care le avem acum cu Coreea de Sud? Haideți să vedem din nou Pe aripile vântului! Filmul este evident preferatul lui Trump, care este un naționalist, un rasist, un sexist și câte -isturi mai vreți”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

Criticul de film respinge ideile că filmul ar fi o metodă revizionistă eficientă a Sudului: „Ipoteza asta le-a venit în cap după 81 de ani de la premiera filmului, din 1939? Până acum nu era incorect politic, pentru atâtea generații de americani și de pământeni care au văzut acest film? Trecut în registrul național al Bibliotecii Congresului american între primele 100 de filme din toate timpurile care trebuie prezervate pe veci, intrat în cultura americană și acum ne trezim că e revizionist filmul. Este o confuzie gravă. Arta nu se suprapune, nu trebuie tratată cu considerente politice, sociologice și eliminate în felul acesta filme, cărți. Cum să faci așa ceva?! Asta făceau comuniștii, asta făceau naziștii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Exit mobile version