Riscul umorului prostDe Sorin Cehan

Tensiunea creşte pe zi ce trece, cu privire la sosirea românilor şi bulgarilor. Deocamdată nu am asistat la reacţii oficiale hotărâte din partea statului român, cu privire la ameninţarea de noi restricţii din 2014. Am asistat însă la o campanie de presă în UK şi una în România. Cotidianul Gândul a tocmit o ditamai agenţie de publicitate (GMP Advertising, înfiinţată de Felix Tătaru, cel care i-a făcut campaniile lui Traian Băsescu) pentru a răspunde campaniei cotidianului The Guardian, care la rândul ei măimuţărea o neconfirmată campanie a guvernului britanic, care ar fi trebuit să-i descurajeze pe români să vină în Anglia.

The Guardian a aflat, pe surse, că guvernul lui Cameron ar pregăti o campanie în mass media românească şi bulgărească, în care Anglia să fie prezentată negativ: plouă, salarii mici, străzile nu sunt pavate cu aur, câinii nu sunt cu colacii în coadă…

Aşadar, dragi români şi bulgari, nu veniţi, naveţi ce căuta în UK. The Guardian şi-a invitat cititorii să pună în practică ideea guvernului Marii Britanii.

Aşa au apărut tot felul de desene, colaje şi caricaturi despre ce cred câţiva cititori ai Gardianului despre ce ar putea face guvernul englez. “Nu veniţi în Marea Britanie. E plin… de băuturi alcoolice cu gust de fructe, azbest, case proaste, episcopi, britanici…”

“Marea (fostă) Britanie. Cea mai mare groapă de gunoi. Mergeţi mai degrabă în Australia.”

“Cerul din UK are culoarea aceasta timp de 8 luni pe an. Incercaţi mai bine în Miami…” (fotografia unui cer gri)

“Britania Gri. E o vagaboandă împuţită, umedă şi rasistă. Franţa e şi mai rea. Dar… Ei au băutură mai bună/mai ieftină”.

“Veniţi aici şi curăţaţi toaleta. Marea Britanie este plină de joburi oribile, pentru care angajăm străini. Sunteţi bineveniţi!”

“In Marea Britanie, părinţii trebuie să le spună copiilor că gunoiul este un tip de plantă de asfalt, care creşte peste tot. Britanicii sunt buni la spus basme, pentru că Britania Reală le sufocă pe toate.”

“E mai bine unde sunteţi voi. V-ar plăcea să staţi la plajă cu David Cameron şi să vedeţi pescăruşi morţi? Nici nouă nu ne place. Britania e de rahat.”

Si altele asemenea.

Gândul, ajutat de publicitarii de la GMP, a demarat campania “S-ar putea să nu ne placă Marea Britanie, dar voi o să iubiţi România. De ce nu veniţi la noi?”, un slogan dedicat englezilor şi prejudecăţilor despre România.

“Berea este mai ieftină”, “femeile noastre sunt mai fierbinţi”, “Nu l-am fotografiat dezbrăcat pe Harry”, “Jumătate dintre femeile noastre arată precum Kate, cealaltă jumătate ca Pippa”.

Ce tristeţe. Nici englezii, nici românii (implicaţi în campanie) nu au niciun haz. Asta e mai grav decât rasismul şi restricţiile la un loc. Umorul englezesc este pus în pericol de o campanie tembelă, la fel ca şi umorul mucalit al românilor. Există riscul unei enervări generale. Nu suntem toţi sufocaţi mintal.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Infractor român periculos s-ar putea ascunde în Harlow

Unde te scalzi în lapte şi miere