Menu
in

Român din Irlanda de Nord: „Aici trebuie să știi să te ferești. Unor amici le-au fost băgate bombe în cutiile poștale”



Un român care locuiește în orașul Ballymena ne-a explicat care e starea de fapt de acolo și cum au ajuns compatrioții noștri țintele rasismului din Irlanda de Nord. Românul, care a preferat să rămână anonim, ne-a spus că locuiește de cinci ani în Ballymena, iar probleme acolo au fost și vor mai fi.

„Sunt problemele specifice din zonă”, spune el. „Sunt problemele între protestanți și imigranți. De fiecare data, [protestanții] își varsă ura. Acolo unde sunt cele mai mari probleme este un cartier de protestanți, regaliști. Însă și catolicii sunt la fel de răi. Aici sunt probleme cu protestanții, în Dery sunt probleme cu catolicii. Derry este orașul cu cele mai mari tensiuni”.

Românul ne-a povestit că a avut prieteni acolo, în Derry, cum spun catolicii, pentru că protestanții spun Londonderry: „Trebuie să ai grijă cu cine vorbești. Unor amici de acolo le-au fost băgate bombe în cutiile poștale. Norocul lor că nu erau acasă. Trebuie să știi să te ferești. Și ei între ei se feresc. Indiferent dacă ești imigrant, catolic sau protestant. Dar și printre ei sunt oameni cu capul pe umeri, cu care ai o relație normală. Vecinul de lângă mine este protestant, își arborează drapelul în curte, dar nu am avut niciodată probleme cu el.”

În ceea ce privește recentul eveniment  din Ballymena (detalii aici), acesta, spune interlocutorul nostru, a avut loc într-o zonă în care locuiesc mulți români, dar și mulți români de etnie romă. „Romii sunt foarte vocali, iar cei de aici nu prea îi acceptă. În zonă este un abator de pui unde muncitorii sunt 90% romi. Eu lucrez în securitate și mă lovesc de ei pentru că fură la greu. Fură de peste tot. Noi am încercat să educăm lumea, să îi recunoască.”

Român ul spune despre localitatea unde trăiește că este în general un oraș liniștit care s-a dezvoltat datorită fabiricilor care s-au construit acolo: „Este o zonă bună, vecinii sunt OK, prețurile sunt bune”.

„Am venit în 2012 în vacanță, la cumnata mea. Nu aveam de gând să plec din țară, însă apoi lucrurile s-au înrăutățit și am avut de ales între Irlanda de Nord și Belgia. Am plecat cu tot, cu cățel, cu purcel”.

„Sunt mulți români și în Belfast. Acolo este un pic mai periculos. Acolo a fost și va fi un punct sensibil”, spune românul. El a mai spus că trebuie să eviți să trăiești în cartierele cu probleme și că trebuie tot timpul să îți vezi de treaba ta, să nu ieși în evidență.

„O cunoștință a pățit la fel, cu ușa vopsită”, își amintește el. „Practic, nu știau că este româncă, însă au văzut-o pe fata ei că venea de la școală în uniformă catolică”. „În wekend mai bine nu ieși pe stradă”, mai spune el. „Oricum”, continuă românul, „este mai periculos în Ferentari decât aici, măcar aici știi la ce să te aștepți și de ce să te ferești”.

„Unde stau eu nu are de ce să îmi fie frică. Însă atunci când eram într-o discuție să ne luăm casă ni s-a spus de la agenție: aveți grijă unde vă luați casă.”

„Nu pot sa spun că mi-e frică. Am lucrat 25 de ani în armată”, a continuat românul.

În ceea ce privește Brexit, interlocutorul nostru spune că cei mai mulți din Irlanda de Nord sunt supărați, doar protestanții sunt un pic bucuroși.

„Toți încearcă să explice că va exista vamă, prețuri mari. Fermierii nu sunt bucuroși deloc. S-a închis o fabrică Michelin din zonă, o altă fabrică a redus personalul. La o fabrică de mobilă, unde am lucrat, patronul mi-a spus că este înnebunit pentru că forța de muncă este formată din români, plonezi și irlandezi.”

O graniță fizică între Irlanda și Irlanda de Nord?

„Este ultimul lucru din lume pe care ar trebui să îl facă. Dacă face asta, a aruncat în aer tot Regatul Unit. Pornește al treilea război mondial. Trebuie să accepte orice pentru ca să nu fie această graniță. Sunt oameni care locuiesc în Irlanda de Nord, dar sunt cetățeni irlandezi. Nu există niciun punct vamal. Sunt oameni care au casele aici și curtea dincolo. Este absolut imposibil. Ceea ce s-a muncit atâți ani și oamenii s-au liniștit se poate distruge imediat. Trebuie să facă absolut orice pentru ca Irlanda de Nord să fie parte din UE.”

Belfast. Inscripție rasistă într-o zonă în care locuiesc români

Atac xenofob asupra unor români din Irlanda de Nord

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version