in

Romii se plâng că sunt discriminați în Scoția. Sunt întrebați dacă au contracte de muncă

Mulți romi din România care locuiesc în Glasgow, Scoția, se plâng că persoanele care sosesc din UE sunt vizate incorect de controlul de frontieră.

Fundația „Friends of Romano Lav” s-a declarat „profund îngrijorată” de activitatea recentă a Ministerului de Interne din Govanhill, în legătură cu comunitatea romă din România.



Organizația susține că cetățenii români de etnie romă sunt supuși unor interogatorii suplimentare pe aeroportul din Glasgow, în timp ce noilor sosiți li se solicită dovadă că au un loc de muncă, ceea ce contravine principiilor libertății de mișcare în UE.

De asemenea, mai este reclamat faptul că familiile de romi sunt hărțuite de oficialii Ministerului de Interne care se întorc în mod repetat la casele lor, determinând rezidenții să trăiască cu “teamă în fiecare zi”.

Problema vine după ce Ministerul de Interne a emis notificări către 45 de cetățeni români pentru a fi expulzați sau sunt aflați în detenție înainte de deportare.

Un purtător de cuvânt al FoRL a spus, potrivit Evening Times: „Ca organizație care sprijină comunitățile de romi din Scoția, FoRL înțelege că cetățenii români sunt supuși unor interogatorii suplimentare la aeroportul din Glasgow, li se cere dovada angajării – cum ar fi contracte de muncă – în cazul în care nu există astfel de dovezi, confirmarea se face prin apeluri telefonice adresate angajatorilor.”

„Aceasta contravine principiului libertății de circulație, cetățenii Uniunii Europene fiind îndreptățiți să locuiască în Regatul Unit pentru o perioadă inițială de până la trei luni, în calitate de solicitanți de locuri de muncă”.

Într-o operațiune majoră care a implicat Poliția Scoția, Ministerul de Interne, HMRC, DWP și Agenția Națională pentru Criminalitate, a fost descoperită o organizație de criminalitate organizată care a pretins aproape 1 milion de lire sterline în creanțe frauduloase.

Ministerul de Interne a declarat că s-a refuzat intrarea în țară a 14 persoane.

„În timp ce toate infracțiunile trebuie să fie urmărite penal și tratate de autoritățile competente, avem dovezi care sugerează că, pe baza unor cazuri specifice care au fost prelucrate, Ministerul de Interne vizează acum comunitatea romă românească în general și a hărțuit indivizii și familiile fără motiv, în mod repetat, s-a venit la casele lor cu poliția și s-au cerut contracte de muncă”, a declarat reprezentantul fundației.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Ofițerii Poliției de Frontieră pot verifica călătorii care sosesc din UE pentru a dovedi angajarea, dar numai atunci când bănuiesc că acea persoană nu își exercită drepturile sau este vulnerabilă la exploatare”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Buget sărac pentru diaspora. 15 cenți pentru fiecare român din străinătate

Theresa May, șantajată de parlamentarii conservatori. Rebelii o avertizează: „Nu vrem dată pentru Brexit”