Să emigrați bine!

Dezgustul față de societate îi provoacă unui personaj, bine creionat de Carlos Ruiz Zafon în cartea ”În umbra vântului”, un gând aprig. Îl citez cu aproximație. Acesta spune că: ”Darwin era un visător cu teoria lui despre evoluția omului din maimuță… Se înșela amar pentru că 80% dintre oameni au rămas la stadiul de gorilă.

Comentariul ironic, tăios, chiar amețitor, e unul subiectiv. Dacă nu-l prinzi într-un context ghiduș, poți să spui că e chiar absurd.

Și, totuși, se pare că există oameni, cocoțați în poziții sociale înalte care, de la aerul rarefiat dintre crengi, cred în această teorie. Altfel e greu de explicat cum cineva își poate trata semenii ca pe primate fără raționament.

Zilele trecute, Traian Băsescu și-a manifestat aplecarea spre teoria de mai sus.

La Gala Ligii Studenților Români din Străinatate, Băsescu a lăsat să se înțeleagă în discursul său că imaginea țării e torturată de media și că, de fapt, lucrurile acasă stau cu totul altfel. Presa, zice el, în lipsă de profesionalism, îi forțează pe tinerii care studiază pe afară să înțeleagă greșit ce se întâmplă în România. Mai pe limba lui, presa îi leagă pe tineri la ochi și le bagă-n cap numai baliverne.

Mai mult, această fire neînțeleasă, pudică și introvertită ca o fată mare, România, îi așteaptă acasă, mai spune alesul. Cu ce? Nu e frumos să întrebi… Și nimeni nu se sinchisește să-ți răspundă, pesemne dintr-o cronică lipsă de imaginație.

Domnul Băsescu uită, însă, că, tocmai din cauza acestei neînțelese Românii, tinerii au plecat să studieze sau să muncească pe afară. Și cei care au ales să plece nu și-au luat la revedere de la țară pentru că presa le-ar fi dat bilete peste hotare.

Cum, de asemenea, uită că, mai deunăzi, tocmai el era cel care îi invita pe români să-și ia tălpășița peste granițe.

Apoi, nu presa a dezvoltat un sistem educațional șpăgar, nu presa a lasat impotentă piața muncii, nu ea a crescut dările mai ceva ca fanarioții și nu se face vinovată nici de tuberculoza sistemului de sănătate sau miopia justiției.

După raționamentul președintelui poți, totuși, dacă insiști, găsi o bubă presei. Și anume că nu-și face norma de articole SF privitoare la depășirea producției de fericire la hectar din România, ca înainte de 89.

Florin Brătescu

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

14 ianuarie 2012

Trei zile de protest în țară