in

Scene de violență extremă în Belfast, Irlanda de Nord. Loialiștii au incendiat un autobuz și au agresat un jurnalist

Noaptea trecută, loialiștii din Irlanda de Nord au incendiat un autobuz și l-au trimis în flăcări pe Shankill Road, din Belfast, în timpul celei de-a șasea nopți consecutive de violențe din capitala națiunii britanice. Tinerii mascați au lăsat frâna de mână și au dat drumul autobuzului la vale, după care au aruncat în el cu sticle incendiare.

Atacatori mascați au aruncat cu bombe incendiare asupra poliției, la intersecția Lanark Way din vestul orașului și au atacat un fotoreporter – distrugându-i camera și înjurându-l.

Au fost aruncate cocktail-uri Molotov peste unele dintre barierele din zonele catolice și au fost aprinse focuri pe străzi, în timp ce ofițerii se luptau să mențină ordinea, scrie Daily Mail.

Sute de alți manifestanți violenți au mărșăluit de-a lungul drumurilor principale, sub supravegherea poliției, pe măsură ce tensiunea a crescut în oraș.

Boris Johnson și Arlene Foster s-au grăbit să condamne acțiunile, premierul solicitând „dialog”, în timp ce liderul DUP a spus că „nu există nicio justificare pentru violențe”.

Executivul din Irlanda de Nord a convocat o întâlnire urgentă pentru a fi informat despre cele ce se petrec în capitală.

Consulatul General al României la Edinburgh s-a autosesizat în legătură cu atacul xenofob cu bâte împotriva românilor la Belfast

Violențele din ultima săptămână au izbucnit după ce procurorii au declarat că nu vor fi luate măsuri împotriva a 24 de politicieni Sinn Fein – inclusiv a viceprim-ministrului Michelle O’Neill – pentru o înmormântare republicană cu mulți oameni, în timpul pandemiei.

Există însă și o furie loialistă față de acordurile comerciale post-Brexit care au creat bariere economice între regiune și restul Regatului Unit.

Anterior, fotograful Belfast Telegraph, Kevin Scott, a spus că a fost agresat de doi dintre manifestanți.

Acesta a scris pe Twitter: „Unul m-a tras la pământ și a spart camera foto. Când m-am luptat cu acesta, mi s-a spus să mă întorc în propria zonă, iar celălalt s-a îndepărtat. Am informat poliția.”

Boris Johnson a scris, la rândul său, pe Twitter: „Sunt profund îngrijorat de scenele de violență din Irlanda de Nord, în special atacurile împotriva PSNI care protejează publicul și afacerile, atacurile asupra unui șofer de autobuz și atacul asupra unui jurnalist.”
Marea Britanie trece pragul pentru imunitatea de turmă. Peste 73% din populație, protejată împotriva COVID19

Marea Britanie: Rusia este „cea mai acută amenințare directă”