Spălarea rușinii diasporei

“Jos Băsescu”, scria pe pancartele afișate de românii care au protestat la Ambasada României de la Londra, în semn de solidaritate cu protestatarii din România. “Noi te-am ales, noi te dăm jos”, este unul dintre sloganurile afișate la pichetul românilor din Italia organizat în fața Ambasadei de la Roma. Dublin, Viena, Strasburg, Madrid, sunt câteva dintre orașele în care românii din diasporă au manifestat, cerând demisia președintelui și a guvernului.

În 2009, Traian Băsescu a câștigat alegerile la limită. Dacă în România, Mircea Geoană avea un mic avans, voturile românilor din străinătate au înclinat balanța în favoarea actualului chiriaș de la Cotroceni. Ruptura dintre diaspora și țară s-a adâncit, emigranții find considerați principalii vinovați pentru menținerea la putere a sinistrului cuplu Băsescu – Boc.

România trece prin momente istorice, de trezire a conștiinței sociale, după ani în care puterea a manipulat și controlat societatea civilă, sindicatele, elitele intelectuale, mass-media, adică cei care ar fi trebuit să ia atitudine împotriva putreziciunii din politica românească. Trăind în străinătate, vedem cum acționează guvernele în fața crizei, cât de serios este angajamentul politicienilor, vedem cum sunt apărate valorile democratice europene. Tocmai de aceea cecul în alb oferit la alegeri lui Traian Băsescu a fost o surpriză.

S-a vorbit de fraudarea alegerilor în străinătate, în 2009, dar probe nu prea au apărut. Chiar dacă nu a fost o fraudă materială, a fost o fraudă la nivel logic. Voturile în masă oferite unui personaj atât de controversat ca Traian Băsescu, vestit deja, după un mandat, pentru derapajele către dictatură, nu au nici până acum o explicație logică.

Acum, românii din străinătate au ocazia să-și spele rușinea. Protestând în fața consulatelor și ambasadelor, dar și votând, la viitoarele alegeri, anticipate sau nu, oameni mai potriviți să scoată România din criză. Doar așa, imaginea de masă electorală ușor manipulabilă, care votează la comandă, se poate schimba.

 


Sorin Cehan

[email protected]

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristian Diaconescu, propus pentru funcţia de ministru de externe

Românii din străinătate au trimis 4 miliarde € în 2011