in

Trafic de persoane. Sute de români, obligați să muncească în Marea Britanie „prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor”



Polițiștii și procurorii DIICOT din Vrancea, în colaborare cu autoritățile britanice, au destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de persoane.

Au fost efectuate mai multe percheziții, în urma cărora au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor șase autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, documente și carduri bancare emise de autoritățile din Anglia.

12 persoane au ajuns la audieri, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vrancea.

Potrivit publicației Ziarul de Vrancea, atât suspecții cât și victimele ar fi din localitatea Homocea.

„Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Vrancea și procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Vrancea, în cooperare cu autoritățile britanice, au destructurat o grupare infracțională specializată în trafic de persoane. În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, documente și carduri bancare emise de autoritățile din Anglia.

12 persoane au fost depistate și au fost conduse la audieri.

Ieri, 16 octombrie a.c., în cadrul echipei comune de anchetă cu poliția britanică – JIT, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Vrancea au efectuat simultan 15 percheziții domiciliare la locuințele membrilor unei grupări infracționale transfrontaliere, specializată în trafic de persoane (8 în Londra, Anglia și 7 în județul Vrancea). Din cercetări a reieșit faptul că, în perioada 2015 – 2018, opt bărbați și patru femei, cu vârste cuprinse între 26 și 50 de ani, din județul Vrancea, ar fi constituit un grup infracțional organizat, specializat în traficul de persoane, pe care le-ar fi exploatat, prin muncă, în Anglia.

Astfel, membrii grupului ar fi racolat, transportat și găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare și abuz de autoritate, uneori prin violență, lipsire de libertate și reținerea documentelor de călătorie le-ar fi obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupării ar fi obținut mari sume de bani și foloase materiale.

În fapt, membrii grupului infracțional ar fi intermediat, pentru alți cetățeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcții, și le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obținute de la angajator, diferența fiind însușită de către aceștia în mod ilegal. Victimele ar fi fost cazate în condiții insalubre, iar hrana insuficientă.

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit și ridicat în vederea cercetărilor 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri și telefoane mobile, precum și documente și carduri bancare emise de autoritățile din Anglia.

Concomitent cu desfășurarea acțiunii în România, s-a acționat și în Anglia, iar polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Vrancea s-au deplasat la Londra, pentru a desfășura activități comune de anchetă cu poliția britanică.

Conform legislației române, bănuiții sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare de bani, iar, conform legislației britanice, aceștia sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de sclavie modernă.

Până în prezent, în urma activităților desfășurate, 4 persoane au fost depistate pe raza județului Vrancea, iar 8 pe teritoriul Angliei.

La acțiune au participat polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea și jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale a persoanelor în cauză“, se arată în comunicatul IPJ Vrancea.

În Marea Britanie s-au desfășurat 8 percheziții la imobilele utilizate de către membrii grupurilor infracționale din capitala Regatului Unit al Marii Britanii.

DIICOT arată că membrii grupului ar fi „obținut în ultimii 2-3 ani suma de cca. 210.000 lire sterline“.

„La locațiile percheziționate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse în NRM (mecanismul de referință a victimelor traficului de persoane). Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unei echipe comune de anchetă denumită Operațiunea Cardinas (2016-2018)“, se arată în comunicatul DIICOT.

Bărbați, femei și copii români, victime ale traficului internațional de persoane. Arestări în Londra și în România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O asociație din Marea Britanie acuză că a fost sabotată pentru a nu îl întâlni pe președinte în Italia: „Am fost singurii verificați”

ALERTĂ ÎN MAREA BRITANIE! Caz confirmat de „ boala vacii nebune ” în Scoția