Menu
in

Traficanții de minori din Cazul Țăndărei cer despăgubiri de sute de mii de euro de la statul român. 160 de copii au fost trimiși la cerșit în Marea Britanie

Doi dintre membrii rețelei de traficanți de minori din Cazul Țăndărei, achitați după ce s-au prescris faptele, au dat statul român în judecată și cer despăgubiri de 1,5 milioane de euro.

Nelu Stoian a deschis, prin avocat, un proces împotriva statului român și cere 1 milion de euro deoarece a fost arestat și apoi judecat 10 ani fără a fi condamnat, scrie presshub.ro. Un alt fost inculpat, Ilie Radu cere 500.000 de euro despăgubiri civile de la ministerul de Finanțe după ce, susține el, „a fost trimis în judecată de două ori pentru aceleași fapte”.

Aceștia mai cer 50.000 de euro fiecare despăgubiri civile pentru deplasările la instanța de judecată de la Țăndărei sau din Marea Britanie la Miercurea Ciuc, pentru cazare și pentru plata avocaților. Cei doi sunt supărați pe jurnaliști, deoarece au fost filmați fără să li se ceară acordul, filmul fiind și acum pe YouTube. În cererea de chemare în judecată, Stoian și Radu susțin că „și după 10 ani suntem priviți în comunitate ca traficanți de minori”.

Conform actelor de la dosar, cei doi au mai invocat condițiile de detenție pe durata arestului preventiv. Astfel, au avut parte de camere insalubre, „fără cubajul necesar de aer în penitenciarele din București și Miercurea Ciuc, iar mâncarea nu era conformă” și că au trebuit să participe la 100 de ședințe de judecată.

Cei doi mai susţin că DIICOT nu a reușit să adune dovezi că au fost implicați în traficul de minori, deși s-au constituit echipe comune de polițiști și procurori, iar presa i-a denigrat timp de un deceniu, deși trebuiau să beneficieze de prezumția de nevinovăție. În plus, „reputația noastră a fost lezată în societatea civilă din Țăndărei unde ne-am născut și locuit”, se mai arată în documentele dosarului de la Curtea de Apel București.

Lipsă de dovezi

N-au chitanțe sau facturi din cauză că hârtia pe care au fost tipărite bonurile este de proastă calitate și nu a rezistat 10 ani. În plus, ei susțin că au fost nevoiți să se izoleze de comunitate, fiind percepuți ca traficanți de minori.

Au adus 160 de copii la cerșit în Anglia, dar Justiția Română i-a achitat. Toți inculpații din dosarul Țăndărei au scăpat

În susținerea lor, au depus o serie de acte și au chemat în apărare doi martori. Inițial. Procesul s-a judecat la Tribunalul Ialomița unde au pierdut. Acum a ajuns la Curtea de Apel București, dar această instanță a suspendat momentan cauza. Motivul este acela că Stoian și Radu au cerut Tribunalului Harghita completarea dispozitivului sentinței de achitare din februarie 2019 cu mențiunea că măsurile preventive luate împotriva lor au caracter nelegal.

Statul român, prin ministerul Finanțelor Publice a depus întâmpinare ți a cerut respingerea acțiunii.

Copii duși la cerșit în Marea Britanie

În 2010, peste 160 de copii de etnie romă duși la cerșit în Marea Britanie au fost identificați de autoritățile judiciare române și britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigații pentru capturarea traficanților, această acțiune derulându-se la Țăndărei, în Ialomița. În cadrul operațiunii numită „Europa” au fost efectuate zeci de percheziții domiciliare, la care au participat și ofițeri din cadrul Metropolitan Police și specialiști Europol.

Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităților rome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea și transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie și a banilor necesari, precum și de organizarea și supravegherea activității infracționale din Marea Britanie și gestionarea sumelor de bani obținute din exploatarea victimelor.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracționale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerșească sau să comită infracțiuni stradale.

Cum explică DIICOT dezastrul din cazul Țăndărei

DIICOT spune că procurorul de caz a fost obligat de modificările aduse Codului penal și de deciziile Curții Constituționale să ceară schimbarea încadrării în fapte mai ușoare, care erau prescrise, pentru inculpații din dosarul „Țăndărei”. În acest dosar au fost judecate 25 de persoane, iar cazul s-a încheiat după aproape 10 ani, deoarece s-au prescris faptele.

Publicația britanică The Sun a publicat o amplă anchetă despre cazul Țăndărei relatând despre sutele de vile construite în localitate de gangsteri români cu bani obținuți din sclavia copiilor care erau trimiși la crești pe străzile din Marea Britanie.

Pe 23 decembrie 2019, cei 25 de inculpați din dosarul Țăndărei au fost achitați definitiv de Curtea de Apel Târgu-Mureș.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 4.7]
Exit mobile version