Dunkerque aparţine unei regiuni franceze denumite “Blootland“, caracterizată de un peisaj plat şi multe canale. Oraşul a fost anterior o comunitate mică de pescari, stabilită într-un golf protejat de dune. Numele provine de la olandezi: “Duin” cu sensul “dune” şi “kerke” cu sensul de “biserică”.
În prezent Dunkerque este al treilea port ca mărime din Franţa şi este situat la doar trei ore depărtare de Londra, fiind un loc în care te poţi relaxa, petrecere o mini vacanţă, dar având şi legături directe cu alte oraşe din Franţa şi chiar cu Belgia. De exemplu, pentru persoanele care şi-ar dori să meargă în Bruges, raiul ciocolatei, aceştia au de parcurs doar 10 km. Dunkerque este unul dintre putinele locuri din Europa care a combinat perfect istoria cu magazine de tip boutique, hypermarket-uri, restaurante, un teren de golf uimitor şi kilometri de plaje de nisip.
Este un loc ideal pentru o mică escapadă la sfârşit de săptămână, împreună cu prietenii sau familia.
Călătoria nu este deloc obositoare pentru cei care au maşină. Se poate merge până în Dover, după care se poate lua feribotul până în Dunkerque. Vă puteţi face o rezervare la DFDS Seaways. Ofertele speciale pe care le au în momentul acesta pornesc de la £20 pentru o maşină cu 4 persoane. În timpul celor două ore de călătorie cu feribotul până în Dunkerque se poate lua masa, se pot face cumpărături sau, pentru familiile cu copii, se poate merge la locul de joacă special amenajat.
Oraşul este cunoscut pentru “bătălia de la Dunkerque“, după cum a rămas în istorie, din 1940, câştigată de armata lui Hitler. Se poate vizita Muzeului dedicat operaţiunii Dynamo (Altarul comemorării), care gazduieste o colectie de relicve din timpul războiului şi fotografii. Există apoi Memorialului britanic, Fort des Dunes şi memorial la luptele din mai şi iunie 1940, toate fiind situate la distanţă de mers pe jos si destinate să aducă un omagiu tuturor celor care au luptat la Dunkerque. Nu trebuie evitat nici Muzeul Maritim sau o excursie cu barca la bordul “Texel” prin impresionantul peisaj al dunelor flamande.
Dunkerque nu stă rău nici la capitolul Artă Contemporană. Bogata colectie de Muzeul de Arte Frumoase include pictură şi sculptură flamandă, franceză, olandeză şi italiană. În Capela de Luminilor, creată de sculptorul britanic Sir Anthony Caro, se pot admira un grup de 15 sculpturi.
Recent în Dunkerque s-a reamenajat terenul de golf după modelul fortificaţiilor militare astfel încât experienţa unui joc de golf să fie de neuitat. În materie de sporturi practicate în Dunkerque trebuiesc incluse şi toate activităţile ce se organizează la malul mării, cum ar fi scufundări, skyjet, scuba diving etc. Toate ghidurile turistice menţionează şi un sport inventat acolo: mersul în apă. Pentru un tarif de 8 euro, timp de o oră şi jumătate, se poate merge prin apă, de-a lungul ţărmului, în grup organizat şi echipat corespunzător, fără a suferi ulterior de febră musculară şi având numeroase beneficii din punct de vedere medical.
Bucătăria specifică este cea flamandă si poate satisface chiar şi cele mai exigente gusturi. Se poate lua prânzul aproape de port, spre exemplu la Le Corsaire, sau se poate merge la unul din restaurantele de pe plajă. Şi la acest capitol locuitorii din Dunkerque se mândresc cu ceva doar a lor: carne de scoici producţie proprie.
Dunkerque este renumit şi pentru carnaval, care se desfăşoară încă din secolul 17 şi atrage mii de oameni in fiecare an. În fiecare zi de miercuri şi sâmbătă este organizat un market în centrul oraşului de unde se pot cumpăra tot felul de produse alimentare, de îmbrăcăminte etc. Sute de comercianţi şi cumpărători “blochează” săptămânal centrul Dunkerque în căutare de chilipituri şi lucruri inedite.
Iată un calcul sumar al costurilor pentru un week-end în Dunkerque: £50 combustibilul, £20 traversarea canalului cu DFDS Seaways, £50 o cameră dublă pe noapte şi o durată a călătoriei de maximum 3 ore.
L.A.