Votul în diaspora: Risc ridicat de fraude

Cu doar trei zile înainte de alegeri, MAE a avertizat că există un “risc foarte ridicat” ca în secțiile de votare din diaspora să fie practicat votul multiplu, precizând că sunt probleme cu timbrele autocolante care trebuie aplicate pe cărțile de identitate. Ministerul condus de Titus Corlățean susține că situația creată este cauzată de o decizie luată miercuri de Biroul Electoral Central.

Reprezentanții ministerului spun că, în baza deciziei BEC din 15 septembrie 2014, a fost trimis către toate secțiile de votare din străinatate întregul stoc disponibil de timbre autocolante cu însemnul “Votat” care trebuie să fie aplicate obligatoriu pe cartea de identitate, după exercitarea votului. Acum însă, ca urmare a deciziei BEC din 29 octombrie, MAE ar trebui să suplimenteze numărul de timbre autocolante, însă momentan nu dispune de stocuri în acest sens.



”MAE a sesizat, încă din seara zilei de 29 octombrie 2014, Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) printr-o întâmpinare oficială. Tot în seara zilei de 29 octombrie 2014, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numărului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgenţă către secţiile de votare din străinătate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante.

În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe semnalează public faptul că există un risc foarte ridicat ca, în intervalul extrem de scurt de timp rămas la dispoziţie până la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare să nu poată ajunge la toate secţiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie să aplice aceste timbre în cazul votului pe bază de carte de identitate. În consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe semnalează public existenţa unui risc serios de exercitare a votului multiplu în străinătate, ceea ce poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral.

MAE solicită instrucţiuni clare de la BEC cu privire la modul în care se va proceda în acele secţii de votare din străinătate la care, pe fondul deciziei BEC menţionate, emisă cu numai trei zile înainte de ziua votării, nu vor putea fi furnizate în timp util timbrele autocolante necesare.” scrie într-un comunicat, publicat pe site-ul MAE. În replică, vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ a declarat pentru Mediafax, că decizia BEC prin care cetăţenii români aflaţi în străinătate pot vota pe baza cărţii de identitate şi în ţările non-UE nu favorizează votul multiplu, în condiţiile în care timbrele autocolante sunt insuficiente.

El a amintit că, potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie datele persoanei care se prezintă la vot în tabelul prevăzut de lege, iar alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea “VOTAT” numai după ce semnează în acest tabel.

Muhuleţ a menţionat că, la aceste garanţii pentru prevenirea votului multiplu, se adaugă şi aceea că alegătorul trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a mai votat şi nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale. De asemenea, Marian Muhuleţ a spus că, potrivit legii, AEP verifică, la solicitarea partidelor sau a candidaţilor, listele electorale permanente, precum şi tabelele (listele suplimentare – n.r.) folosite în cadrul scrutinului, pentru a depista situaţiile de vot multiplu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegem un nou președinte! 14 candidaţi înscriși în cursa pentru pentru cea mai înaltă funcţie în stat

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. VEZI cum arată buletinul de vot şi ordinea candidaţilor