În ultima lună se întâmplă un lucru extrem de grav după Brexit, cu o parte dintre românii din Marea Britanie. În loc ca asociațiile românești și liderii de opinie din Marea Britanie să strângă rândurile pentru a rezista presiunilor noului guvern de la Londra, care urmărește, în circa într-un an de zile, să-i deporteze pe românii aflați la lucru, așa cum a promis premierul britanic Theresa May, acestea se ocupă parcă, la comandă, cudezbinarea și bârfa ieftină în rândurile conaționalilor.
Paradoxal, Brexit-ul a indus în rândul unor pseudo-lideri români din Marea Britanie și a reprezentanților diplomatici la Londra, dihonia dezbinării futile, parcă nu ar fi în interesul patriei indivizii, ci a celor care au comandat ruperea de UE, aventurierii ignobili Nigel Farage și Boris Johnson.
Ca din senin, deși cerul pare că îi este acoperit de ploaie, un participant din Marea Britanie la Congresul Diasporei, un tip fără biografie ilustră și cu diminutiv în loc de nume, Tomy (de la Tomiță?), a început să bage zânzanie în rândul românilor care trăiesc și lucrează din greu în străinătate. El se luptă cu fantomele propriei imaginații, acuză de șantaj colegii din Congres, fapt ce creează dezbinare și perplexitate în Diaspora, acum când este mare nevoie de unitate, când efectele Brexitului sunt letale pentru români.
Romanii aveau o vorbă ”nomen est omen”, adică numele e un destin sau numele te definește. Nu știu dacă diminutivul Tomy este numele real din buletin, botezat ortodox, al lui Tomiță, dar să te auto-consideri liderul unei organizații, cu un nume englezesc de împrumut, nu sună tocmai bine și nici curat românește, desi există în comerț un bulion reușit cu acest nume, deci de apreciat și gustos.
Nu poți da lecții de românism, prezentându-te cu un englezism de împrumut? Dacă te cheamă Tomiță, lasă să sune așa numele, cu fruntea sus în fața patronilor englezi, nu încerca să pari altceva decât ești și nici nu da lecții din manualul de Security privind organizarea unui congres al românilor, ce vor să țină legătura cu țară, fără să le fie rușine sau teamă că-i cheamă Ion, Pop, Gheorghe sau Corneliu.
Dar dezbinarea românilor din Marea Britanie pare să fi început cu noul ambasador al lui Iohannis, nu al României (?), Dan Mihalache, care și-a început mandatul cu o gafă demnă de o demisie răsunătoare. El s-a ”dat în bărci” din nou.
De data aceasta nu a mai dormit la o întrunire la nivel înalt pe scaun cu gura căscată, ci a fumat tutun ieftin sau mahorcă puturoasă, la o conferință de presă într-un spațiu închis încălcând și legea românească și pe cea a Marii Britanii. Recent, la o întâlnire cu presa a noului ambasador al României la Londra, Dan Mihalache, fostul consilier prezidențial, și-a aprins o țigară, sfidând legislația britanică – dar și românească – privind fumatul în locurile publice și la locul de muncă.
Potrivit Ziarului Românesc, ai cărui reprezentanți au participat la întâlnire, la un moment dat, Mihalache ar fi întrebat: ”Mai filmați, că aș vrea să-mi aprind o țigară?” Când i s-a spus că nu se mai filmează, diplomatul și-a aprins țigara și a invitat și alți fumători din sală să facă la fel. Vă dați seama că astfel de ambasadori ”ilegaliști”, de la 48 încoace, reprezintă România la Londra.
Să nu ne mirăm că dezbinarea, scandalul și dezinteresul national a cuprins o parte din Diaspora românească din UK după Brexit, când se pune la cale deportarea românilor?
În loc de unitate avem dezbinare, în loc de acțiune comună avem acuze de șantaj, în loc de respectul față de lege și funcția de ambasador, avem instigarea la încălcarea legii fumatului. Și atunci ne mirăm că interesele comunității românești din UK nu sunt apărate mai de nimeni, iar autoritățile britanice profită din plin de asta? E o vorbă: ”peștele de la cap se impute”.
De alde Tomiță la asociația anonymus e doar expresia dezinteresului ambasadei române de la Londra față de unitatea și comunitatea românilor din UK în fața asaltului efectelor negative ale Brexitului.
Pentru mine, Dan Mihalache e doar ambasadorul lui Iohannis la Londra, nu al României și poporului român risipit de o clasă politică inconștientă pe tot mapamondul. În al 12 -lea ceas, tot mai cred că reprezentanții diplomatici ai României și liderii auto sau numiți ai comunităților române din Londra, reprezintă interesele naționale, nu ale UK, dar cum văd că sunt experți în diversiuni și dezbinare, nu prea mai sper că o să-i apere/protejeze pe românii din Marea Britanie.
Tot mai mult consider că demisia lui Dan Mihalache din funcția de ambasador la Londra ar fi un act de normalitate și un mesaj de coeziune pentru românii din UK. ”Maurul și-a făcut datoria”, dar nu față de românii din Marea Britanie, nu pentru România? Cu Tomiță și Somnorilă nu se face primăvară românească în UK niciodată, doar toamnă ploioasă, nesfârșită.
Ionuț Țene, Napoca News