Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un scor favorabil socialistului pro-rus, Igor Dodon, pentru care au votat 48,22% din alegători. Pro-europeana Maia Sandu a fost votată de 38,43% dintre alegătorii care s-au prezentat la vot. În pragul turului doi, moldovenii din toate colţurile lumii s-au mobilizat pe Facebook, pentru a o susţine pe Maia Sandu.
Doar 2% i-ar mai fi trebuit rusului Igor Dodon să câştige alegerile din primul tur. În jur de un milion și jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova au fost prezenți la vot, adică mai puțin de jumătate din populație (49,03%). Este o premieră pentru ultimii 20 de ani, deoarece până acum şeful statului era ales de parlament.
Candidatul socialiştilor, Igor Dodon, susţinut puternic de Moscova, a primit de 48,22% din voturi, în vreme ce candidata curentului euro-atlantist, Maia Sandu, din partea partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a obținut cu zece procente mai puțin: 38,42%. Pe locul al treilea a venit Dimitrii Ciubașenko, de la formațiunea pro-rusă „Partidului Nostru“, cu 6% din voturi, urmat de fostul premier Iurie Leancă, de la Partidul Popular European, cu 3%, şi Mihai Ghimpu, de la Partidul Liberal, cu 1,8%. Ceilalți candidați au contorizat scoruri subunitare. Noul preşedinte al Republicii Moldova se decide pe 13 noiembrie.
“Adoptă un vot”
Graţie reţelelor sociale, s-a aflat că la multe secţii de votare din stăinătate, mai ales la cele din Marea Britanie, s-au făcut cozi imense, iar mai mulți alegători din diaspora au renunțat să participe la prezidențiale, fiindcă secția de votare era prea departe de locul în care aceştia trăiesc. Pe lângă apariţia unor petiții online în care autorităţilor de la Chişinău li se cere suplimentarea secţiilor, o altă reacţie a fost lansarea, pe aceleaşi reţele, a unei campanii în care moldovenii din diaspora sunt îndemnați să ofere ajutor celor care vor să ajungă la birourile electorale pe 13 noiembrie.
Astfel, a fost lansată pe Facebook inițiativă “Adoptă un vot”, destinată celor care sunt dispuși să ofere votanților transport, dar și cazare în localitățile în care sunt deschise secții de votare.
Autoarea acestei inițiative este Anastasia Condruc, tânăra care se află acum la Barcelona. Ea crede că partea cea mai frumoasă a acestei inițiative și a acestui grup este că oamenii se găsesc unii pe alții și se organizează de sine stătător să meargă la vot. “Dragi moldoveni de peste hotare, este foarte important să ne mobilizam în turul doi al alegerilor din țară. Foarte mulți moldoveni vor fi nevoiți să călătorească pentru a vota și am creat acest grup cu scopul de a căuta și oferi cazare în orașele în care există secții de vot și de a căuta oameni cu care să puteți călători împreună (car sharing sau doar pentru companie). Haideți să ne deschidem ușile și brațele pentru cei care vor face acest efort și vor face un drum ca să voteze! #maiavemoșansă”, scrie Anastasia Condruc.
Mai mulți cetățeni moldoveni din diaspora au răspuns la această inițiativă la numai câteva ore după lansarea ei, propunând transport și cazare altor compatrioți care vor dori să voteze. Astfel, există oferte de transport și de cazare pentru diverse orașe: București, Londra, Toronto, Montreal, Seattle, Ottawa, New York, Strasbourg, Bruxelles, Frankfurt, Viena etc.
Inițiativa “Adoptă un vot” a fost salutată de candidatul opoziției de dreapta antioligarhice, Maia Sandu, potrivit Jurnal.md.
«Să scăpăm de hoți și oligarhi»
Pe pagina de pe Facebook a platformei ”Adoptă un vot”, pot fi găsite mii de mesaje și comentarii. “Avem nevoie de un preşedinte integru, care să îşi respecte angajamentele. Hai la vot. Votul meu contează!”, este unul dintre comentarii.
“Dragi prieteni mergeți la vot, nu lăsați pe cei ce își vând votul cu 100 lei să decidă soarta întregii ţări. Foarte mulţi angajatori care amenință cu pierderea locului de muncă în cazul în care nu votează un candidat anume. Suntem tineri, putem să ne decidem singuri viitorul și nu are cine să ne amenințe cu pierderea jobului… Hai să ne implicăm și să nu-i lăsăm să ne fure viitorul. Vrem un președinte care să lucreze pentru popor și să ne ajute să scăpăm de hoții și oligarhii de la guvernare”.
Votul din diaspora
În secțiile de votare deschise peste hotare s-au prezentat la urne 67. 150 de alegători
Italia – 21.904 alegători
România – 9.440 de alegători
Franța – 5.139 alegători
Federația Rusă – 4.578 alegători
Marea Britanie – 4.002 alegători
Lista secţiilor de votare
Marea Britanie
Londra (sediul misiunii), secţia nr. 335: 5 Dolphin Square, Edensor Road, Chiswick, W42ST
tel.: + 44 (0) 208 995 6818, fax: + 44 (0) 208 995 6927
Londra – Stratford, secţia nr. 336: The Old Town Hall Stratford, 29 The Broadway, Stratford, London, E15 4BQ
Irlanda
Dublin, secţia nr. 338: 23 Upper O’Connell street, Hotel Gresham
(sursa: cec.md)
Sandu cere vot pe bază de buletin şi mai multe secţii de votare în străinătate
Cetăţenii din diasporă vor putea vota la alegerile din 13 noiembrie în baza paşaportului moldovenesc, chiar dacă acesta este expirat. Actul trebuie să conțină însă codul numeric personal, pe care nu-l au pașapoartele eliberate până în anul 2000. Cetăţenii moldoveni de peste hotare nu vor putea vota însă în baza buletinului de identitate. Această situaţie îi revoltă pe moldoveni, întrucât mulţi dintre ei sunt plecaţi cu paşapoarte româneşti, ruseşti sau bulgăreşti.
Situaţia a fost reclamată şi de Maia Sandu, candidatul pro-european, la preşedinţia Moldovei, care a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chişinău să ia măsuri pentru a permite studenţilor să voteze în localităţile unde studiază, precum şi cetăţenilor moldoveni plecaţi din ţară, care nu au paşaport moldovenesc. Sandu a reclamat şi cozile observate la secţiile de votare din diaspora, solicitând Guvernului să deschidă mai multe secţii de votare în străinătate.
„Solicit Parlamentului să voteze în regim de urgenţă proiectul de lege care ar pemite studenţilor să voteze la locul de studii. Cunoaştem că acest lucru a fost posibil în anul 2014 la alegerile parlamentare şi nu înţelegem de ce autorităţile au schimbat reguile de joc. Dacă Parlamentul nu vrea să îşi îndeplinească această obligaţie, credem că este de competenţa Comisiei Electorale să emită o decizie în acest sens şi să permită studenţilor să voteze în localitatea în care studiază. Ştim că acest lucru este posibil, pentru că într-un caz similar CEC a decis să permită cetăţenilor moldoveni din diaspora să voteze cu paşaportul cu termen expirat”, a declarat Maia Sandu.
Candidata la preşedinţia Moldovei a solicitat de asemenea şi ca moldovenii plecaţi în străinătate să poată vota doar pe baza buletinului de identitate, motivând că prevederea actuală prin care ei pot vota doar cu paşaportul, fie el şi expirat, este restrictivă.
„Să permită cetăţenilor noştri din diaspora să voteze cu buletinul de identitate valabil. Cunoaşteţi că foarte multă lume a plecat peste hotare cu un paşaport al altei ţări – România, Bulgaria, poate Rusia -, paşaport care le-a permis să se angajeze acolo şi mulţi dintre ei nu au un paşaport emis de autorităţile Republicii Moldova. Toată lumea are însă un buletin de identitate. Am primit nenumărate solicitări de la conaţionalii noştri din străinătate să transmitem acest mesaj autorităţilor şi să asigurăm acest drept pentru cei care nu au paşaport”, a mai spus Maia Sandu.
De asemenea, Maia Sandu a reclamat şi cozile care s-au format la secţiile de vot din străinătate, cerând Guvernului de la Chişinău să deschidă mai multe secţii de vot.