Banii trimişi în ţară de românii care lucrează în străinătate au fost principala sursă de finanţare externă, în primul semestru din 2012. În perioada ianuarie-iunie, diaspora a trimis în ţară 1,83 miliarde de euro, mai mult decât fondurile europene absorbite, de 1,32 miliarde euro, şi decât investiţiile străine, care s-au cifrat la 625 milioane euro, în aceeaşi perioadă.
“Acest lucru înseamnă foarte mult, fiind unul din avantajele pe care le-am avut de pe urma aderării. Deschiderea pieţei forţei de muncă pentru români în străinătate a însemnat un venit important pentru ţară.”, a declarat analistul Mircea Coşea pentru Ziare.com. Sumele trimise în ţară au scăzut, având în vedere că în 2008, în primele 6 luni românii trimiseseră acasă 4 miliarde de euro.
Suma a scăzut, din cauza crizei din Occident. “Este o sumă care ne ajută foarte mult, pentru că ea este investită, oamenii îşi fac case, măresc consumul, dar nu ne mai putem baza foarte mult pe ea, pentru că recesiunea din Europa va diminua şi mai mult această sumă”, a mai spus Mircea Coşea. Potrivit datelor MAE, în străinătate se află 3,052 milioane de români. “Noi am pierdut foarte mult că forţa de muncă tânără a părăsit România, e o pierdere netă, pentru că ne confruntăm cu mari greutăţi în acoperirea forţei de muncă calificată din ţară şi este o pierdere şi din punct de vedere al investiţilor pe care statul le-a făcut pentru pregătirea acestor oameni. Dar, pe termen scurt, e un beneficiu material, pentru că ei trimit o sumă de bani în România, pe care angajaţii din România nu ar fi putut să o obţină “, a mai spus Mircea Coşea.
Banii de la românii din afară constituie acum cea mai importantă sursă de finanţare a economiei României. “Însă această resursă este una fragilă, deoarece situaţia în Europa rămâne incertă “, a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
O analiza realizată de fundaţia Soros, citată de Ziare.com, arată că o familie care se află în Spania sau Italia economiseşte, în medie, 931 de euro net, pe lună. Fundaţia Soros a mai arătat că o familie de români câştigă în străinătate, în medie, 1.896 de euro pe lună, în condiţiile în care, în România, salariul mediu brut este de aproximativ 475 de euro/lună.
“Românii care lucrează în ţară realizează un venit mai mic decât cei din străinătate, însă este o pierdere, dacă ne gândim că ei ar putea fi întrebuinţaţi în economia românească la capacitatea maximă şi să crescă PIB-ul ţării. Dar, cel mai probabil, nu s-ar realiza acest lucru, dimpotriva, ei ar fi îngroşat rândul şomerilor dacă ar fi rămas în România sau şi-ar fi desfăşurat activitatea cu o productivitate scăzuta”, a explicat analistul Aurelian Dochia.
“Oamenii au plecat în străinătate pentru că au comparat alternativele: fie stau în România şi lucrează pe bani puţini, fie pleacă în afară să lucreze, probabil, în condiţii mai grele, dar pentru un salariu mult mai mare. Atâta vreme cât există această diferenţă de productivitate între noi şi ţările occidentale, există o atractivitate a ideii de a lucra acolo pe bani mai mulţi. Acest lucru se poate schimba, dar durează extrem de mult”, a adaugat Aurelian Dochia.
Mircea Coşea mai vede şi un alt motiv pentru migrarea românilor, cel politico-social. “Românii au plecat din România din două motive. În primul rând, material, pentru că salariile sunt mai mari decât în România, însă nu este singura cauză.
România nu oferă nicio perspectivă forţei de muncă tânără, nici măcar siguranţa unui loc de muncă, iar climatul politic este defavorabil dezvoltării motivării forţei de muncă, pentru că el a dus la desconsiderarea muncitorilor, a condus la acţiuni iresponsabile, de gonire a lor, chiar Băsescu i-a îndemnat pe specialiştii noştri să părăsească ţara. Ei s-au simţit în situaţia în care activitatea lor în România nu primea demnitatea şi statutul social pe care îl merită”.