Declaraţie tranşantă a preşedintelui Klaus Iohannis la Timişoara, pentru cei care îl acuză că este absent din viaţa publică şi nu ştie care sunt problemele românilor. “Vreau să le transmit de aici, de la această tribună românilor din ţară şi din străinătate că preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele”.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat luni, 25 aprilie, la Timişoara, la conferinţa intitulată ”Diaspora şi prietenii săi”, explicând câteva lucruri care au trezit ”vii discuţii în spaţiul public”, cum ar fi lipsa sa de comunicare, dar şi desele plimbări în străinătate.
A explicat de ce vorbeşte puţin în public: “Am preferat, pentru a nu deschide fronturi şi falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcţiei prezidenţiale, să ‘las de la mine’, cum se spune, şi să nu răspund provocărilor. A ieşi din sfera senzaţionalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca Preşedintele să nu întreţină dispute şi să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absenţă din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare.Vă asigur, însă, că nu este. Vreau să le transmit de aici, de la această tribună românilor din ţară şi din străinătate că preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele”, a subliniat Iohannis.
“Unii au spus că am călătorit prea mult. Este greșit, pentru că oriunde am mers, cu oricine m-am întâlnit, au fost relații de reînnodat, lucruri de pus la punct, parteneriate de consolidat, punți de legat. Nici aici lucrurile nu se întâmplă peste noapte. E nevoie ca partenerii noștri să aibă în fața ochilor seriozitate, calm, interes și mai ales predictibilitate și continuitate, o abordare așezată, pe termen lung. Am dorit ca România să fie reprezentată cum se cuvine, am arătat peste tot că suntem de încredere, că avem o economie solidă și atractivă pentru investiții, un stat de drept cu legi clare și proiecte concrete pe care le vom duce la capăt. Efectele unor astfel de vizite nu se văd imediat, dar ele pun bazele sănătoase ale unei imagini externe care onorează România și pe români.”
El a punctat că peste tot pe unde a fost s-a întâlnit cu reprezentanții comunităților de români, fiind astfel o promisiune onorată, la fel cum a fost onorată și “promisiunea de a avea legea votului prin corespondență”.
“Sigur, problemele sunt diverse și așteptările mari, dar avem toate premisele pentru a reuși să consolidăm o legătură cu Diaspora, care să fie în beneficiul tuturor, al celor din țară și al celor de peste hotare”, a mai spus președintele.