După producerea cutremurului de la Amatrice, echipe speciale de intervenție rapidă ale Crucii Roșii italiene și ale Protecției Civile au fost trimise în zonele sinistrate pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. Într-una dintre echipe s-a aflat o româncă, trimisă împreună cu grupul din Orte al Crucii Roșii (C.R.I. settore emergenza, n.r.).
În exclusivitate pentru Gazeta Românească, Tatiana Drăgoi a acceptat să ne povestească despre activitatea sa și momentele pe care le-a trăit după deplasarea în orașul devastat de cutremur. Am aflat și că în trecut, românca s-a clasificat pe primul loc la unul dintre concursurile organizate de Crucea Roșie italiană la nivel național, concurs pentru echipajele ce intervin în situații de maximă urgență, așa cum au fost momentele de după cutremurul de zilele trecute.
“La ora 6 eram la Rieti”
Tatiana a participat cu echipa din Orte încă din primele momente după producerea seismului de la Amatrice.
”La ora 03.40 a fost dată alarma și am fost convocați. La ora 6 eram la Rieti iar în jurul orei 8 am intrat în zona San Lorenzo din localitatea Amatrice. Timp de mai bine de două zile am participat la acțiuni specifice, cu riscul permanent de a fi îngropați de vii. Am început cu intrarea într-un edificiu dărâmat, unde se credea că este o fetiță de 15 ani. După ce am controlat și ne-am asigurat că nu e nimeni sub acele dărâmături, am ieșit și la numai câteva secunde s-a dărâmat totul în urma noastră.”, ne-a povestit ea.
”Au urmat zeci de intervenții. Două zile pline. Am scos oameni de sub dărâmături, am acordat asistență acolo unde a fost nevoie. Echipa s-a comportat incredibil. Momente de mare emoție. Am văzut cum e să lucrezi în echipă, să simți că ai mereu pe cineva care lucrează alături de tine și pune în aplicare tot ce am învățat la orele de curs, la orele de antrenament pentru concursuri. Sutele de ore de antrenament, pe care le făceam după ce terminam cu toții munca, chiar și până la 1 dimineața.”, a mai completat Tatiana.
”Lumea nu știe câte riscuri există la asemenea intervenții. Toate acțiunile trebuie calculate, pe primul loc trebuie să fie siguranța celor care intervin. Un pas greșit și se pot întâmpla accidente teribile. În asemenea intervenții pe primul loc e siguranța noastră, nu intervenim niciodată fără un plan. Riscul e însă peste tot.”
Întreaga poveste emoționantă a Tatianei Drăgoi o puteți citi în Gazeta Românească.
Andi Rădiu