Şcolile publice locale din Marea Britanie care nu vor putea fi susţinute de autorităţile locale şi care nu dau rezultate bune vor fi transformate în academii. Acestea vor fi finanţate direct de Guvern şi vor avea autonomie de organizare.
Jurnalista birtanică Fiona Millar consideră că, fără controlul autorităţilor, părinţii vor putea manipula sistemul, iar locurile în şcoli ar putea să nu mai fie atribuite corect. Chiar dacă, iniţial, Guvernul britanic a vrut să transforme forţat toate şcolile publice locale din Anglia în Academii până în 2022, în urma opoziţiei mai multor parlamentari, dar şi a unor profesori, noi modificări ale planului legislativ ar putea prevedea ca doar şcolile care nu sunt performante şi pe care autorităţile locale nu îşi permit să le finanţeze vor deveni academii.
Propriu-zis, transformarea şcolilor în academii ar înseamna ca şcolile să aibă autonomie de organizare, iar sarcinile autorităţilor locale s-ar restrânnge în principiu doar la supraveghea dacă fiecare copil are un loc în şcoală.
Autonomia şcolilor ar putea însemna locuri atribuite incorect
Proiectul transformării şcolilor în academii este criticat şi de jurnalista birtanică Fiona Millar care consideră că, fără controlul autorităţilor, părinţii vor putea manipula sistemul, iar locurile în şcoli ar putea să nu mai fie atribuite corect.
„Admiterile în Anglia sunt un dezastru. Sunt prea multe şcoli cu putere de decizie privind ce copii admit, prea multe criterii de selecţie sociale selective, iar sistemul de admitere este prea slab”, spune jurnalista Fiona Millar într-un articol publicat pe 9 mai în The Guardian. Aceasta continuă să explice că deja sunt foarte multe academii în Anglia şi sunt deja prea multe zone în care rolul autorităţilor locale este slab, în contextul în care autorităţile locale ar trebui să verifice modul în care o şcoală alocă sau nu un loc.
„Autorităţile locale ar trebui împuternicite să lucreze cu şcolile pentru a maximiza accesul corect. Nicio şcoală nu ar trebui să îşi managerieze singură admiterile: asta ar trebui să fie în mâinile unei entităţi independente…”, a mai spus aceasta.
Secretarul de stat pe Educaţie vede în academii viitorul educaţiei
Totul a pornit după ce secretarul de stat pentru Educaţie al Angliei, Nicky Morgan, a prezentat, în luna martie, o strategie de dezvoltare a educaţiei prin care toate şcolile din Marea Britanie să fie transfomate în academii până în 2020. De asemenea, până la finele lui 2022 autorităţile locale ar fi trebuit să renunţe de tot la finanţarea şcolilor. Astfel, documentul arată că transformarea şcolilor în academii va oferi mai multă libertate de a inova, punând copiii şi părinţii pe primul loc.
Înainte de mai 2010, în Anglia erau 203 academii. Între mai 2010 şi decembrie 2015, 3.516 de şcoli s-au transformat voluntar în academii. Alte 1346 şcoli au devenit academii sponsorizate, beneficiind de expertiza unor sponsori puternici, scrie adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI:
Școală din Scoția unde nu învață niciun elev scoțian. Cei mai mulți sunt romi din România
Un student român din Anglia își promovează orașul natal
Leonard Nedelcu, student la Westminster: „Vreau să demonstrez că lumea muzicală are nevoie de mine”
Liga Studenților Români din Străinătate: LSRS nu a înființat niciun partid!
Foarte IMPORTANT pentru studenții români din Marea Britanie! Nu răspundeți la aceste e-mailuri!