Câinele vagabond botezat Porsha era unul dintre cei 2,5 milioane de câini din România care urmau să fie eutanasiaţi în urma unui ordin dat de autorităţi înainte ca Sandra Brown, o profesoară la şcoala primară din Helensburgh, UK, să îl salveze.
În tot acest timp, organizaţiile şi asociaţiile caritabile din România incearcau să le găsească câinilor vagabonzi o casa.
Sandra a găsit-o pe Porsha pe site-ul Ligii Române pentru Apărarea Animalelor. Din acel moment a început demersurile pentru aducerea Porshei în Scotia.
Aceasta nu cunoştea prea bine situaţia câinilor vagabonzi din România înainte de a ajunge pe siteul asociaţiei: „După Ceausescu, oamenii nu au mai avut posibilitatea financiară să întreţină câinii, astfel că majoritatea au ajuns pe stradă. Reproducerea necontrolată a creat o problemă majoră, iar soluţia găsită de autorităţi a fost sacrificarea acestor animale”.
Câinii salvaţi sunt vaccinaţi, deparazitaţi şi vin cu microcip şi paşaport, pentru doar 10 euro, pentru cei care doresc să îi ia peste hotare. Sandra a plătit în plus £230 pentru transportul Porshei în UK şi spune că a meritat toţi banii.
Porsha este un câine în vârstă de 9 luni care a trăit doar pe stradă. Gospodăria Brown este prima casa pe care o are, iar membrii familiei au îndrăgit-o de la prima vedere. “Porsha are mici probleme de balonare din cauza înfometării, dar în rest este o mică bijuterie”, a declarat Sandra. “Probabil că oamenii se întreabă de ce am adoptat un câine din România şi nu din UK. Amploarea problemei din România nu se compară cu ceea ce am văzut aici. Deşi gestul meu pare o picătură într-un ocean, Porsha a fost unul dintre cei 18 câini salvaţi pe parcursul a două zile, deci e un început bun.”
Între timp, Porsha s-a acomodat şi cu ceilalţi membri ai familiei: căţei, pisici, porcuşori de Guinea şi un iepuraş.