Chiar dacă imigranţii români şi bulgari nu sunt doriţi de autorităţile şi de publicul britanic, sunt la mare căutare printre angajatori. Doar în România au fost oferite anul trecut peste 48,000 de locuri de muncă în UK, prin intermediul unui website care publică locuri de muncă în străinătate (Tjobs.ro).
Majoritatea locurilor de muncă oferite (peste 90%) au fost pentru muncitori calificaţi, de la bucătari la menajere, şoferi de taxi sau asistente medicale, doctori şi arhitecţi. Doar 10% dintre locurile de muncă oferite au fost pentru muncitori necalificaţi.
Aceste cifre arăta diferenţa majoră dintre ceea ce-şi doreşte guvernul britanic, ceea ce vrea opinia publică şi ce-şi doresc angajatorii britanici.
Brindusa Deac, reprezentantă a website-ului Tjobs, cel care oferă cele mai multe locuri de muncă în străinătate pentru români, a declarat pentru Hufftington Post: „Nu cred că pentru angajatorul britanic contează naţionalitatea candidatului; acesta va alege cel mai potrivit candidat pentru postul disponibil, la cel mai mic salariu posibil. Din punctul meu de vedere, există în mod evident o problemă de comunicare între guvern şi angajatori”.
“Am avut posturi disponibile pentru medici în toate ramurile medicinei, pentru asistente medicale, dar şi pentru asistente în îngrijirea de bătrâni. Cum populaţia în vârsta este în creştere, UK are nevoie de aceşti oameni. Nu ştiu de ce, însă mulţi britanici refuză să presteze acest tip de muncă”, a continuat aceasta.
Locurile de muncă pot fi sezoniere, cu contracte de la 3 la 6 luni, sau permanente. Mulţi dintre angajatori solicită personal „de urgenţă” şi spera să găsească persoanele potrivite în termen de o lună de la lansarea anunţului de angajare, iar alţii au procese de recrutare ce durează şi 6 luni.
Situaţia este aceeaşi şi în alte ţări europene. Ţări că Germania şi Franta solicită electricieni calificaţi, pentru că nu au suficient personal, iar experienţa a demonstrat că est-europenii îşi fac treaba conform aşteptărilor angajatorilor.
Sursa: huffingtonpost.co.uk