in

Avioanele mari vor evita să mai aterizeze pe Otopeni. Pistele arată ca după război

Pistele şi căile de rulare de pe aeroportul din Otopeni au nevoie urgentă de reparaţie. Altfel, nu mai pot veni avioane mari, pentru că bucaţi din asfalt se rup în timpul decolărilor.

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a transmis conducerii aeroportului Henri Coandă o decizie de restricționare a traficului aerian pentru anumite categorii de aeronave, scrie Boarding Pass.ro. Măsura vine după ce de curând Asociația Pro Infrastructură a publicat câteva fotografii cu gropi formate pe căile de rulare și pe pistele aeroportului Henri Coandă din București.

Astfel, pe Otopeni ar trebui să nu mai opereze aeronave de tipul Boeing 757, 767, Airbus A300, A310, Boeing 747, 777, 787, Airbus A330, A340, A350, Boeing 747-8 și Airbus A380.

Pista 08R/26L, singura operațională pe întreaga lungime de 3.500m, cârpită în repetate rânduri cu straturi subțiri de asfalt, a ajuns să reprezinte un adevărat risc de siguranță. Spre exemplu, la data de 30 martie, în urma decolării unei aeronave Boeing 747-400 a companiei israeliene EL AL, o bucată din pistă s-a dislocat complet, forțând închiderea de urgență a acesteia.

Asociația Pro Infrastructură a semnalat pe Facecook incidentul, organizația atragând atenția recent asupra stării execrabile a pistelor și a suprafețelor de mișcare de pe aeroportul din Otopeni.

“O astfel de situație este extrem de gravă, punând în pericol atât siguranța aeronavei cât și a călătorilor, indicând nevoia urgentă de reparații capitale, nefiind vorba de primul incident de acest fel”, scrie Pro Infrastructura.



În urmă cu trei săptămâni, directorul TAROM Werner Wolff a declarat, la Timişoara, că este nevoie de o investiţie pe Aeroportul Otopeni unde calea de rulare este plină cu gropi care taie roţile aeronavelor. Astfel, TAROM cheltuie bani pe schimbarea roţilor avioanelor de trei, până la cinci ori pe săptămână, în loc să le schimbe la câteva luni.

Piloții, exasperaţi

Piloții de la mai multe companii aeriene s-au plâns de starea tot mai proastă a căilor de rulare de pe Aeroportul Otopeni. O spune chiar liderul de sindicat ROMATSA, Gabriel Tudorache, care precizează că ambele piste ale aeroportului au nevoie de lucrări capitale și nu de cârpeli.

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a cerut companiei un grafic privind lucrările de întreținere ale căilor de rulare în perioada următoare. Sunt programate lucrări după Paște.

Însă scandalul pare să continue. Autoritatea Aeronautică Civilă ar fi realizat de curând o inspecție și ar fi impus Aeroportului să restricționeze traficul pentru avioanele de mari dimensiuni.

Un oficial al aeroportului a declarat că problema nu ar fi chiar așa cum a apărut în presă și că ar urma să vină clarificări într-un comunicat de presă.

Liderul de sindicat Gabriel Tudorache susține însă că aceste situații nu fac nimic altceva decât să prelungească o agonie. A dat  inclusiv exemplul unui pilot străin care ar fi spus, după decolare, că speră să nu mai aibă nevoie să mai aterizeze în România vreodată.

“Este adevărat, am avut de mai multe ori plângeri atât în frecvență, cât și după ce se ateriza. Din informațiile pe care le am, la ora actuală au fost chiar întâlniri cu piloți de la Wizz Air, de la Ryan Air, de la Blue Air, inclusiv de la Tarom în care s-au plâns de situația pe care o avem pe Aeroportul Otopeni în ceea ce privește structura pistelor de aterizare, platforma, căile de ieșire rapidă de pe pistelede aterizare. Sunt mai multe aspecte care au fost semnalate”, a declarat Tudorache.

“Problemele pe care le au piloții sunt că, în acel moment, pista se închide. Nu mai poți să aterizezi pe pista respectivă sub nicio formă. Și atunci, toate avioanele sunt obligate să facă zona. Adică, se învârt în aer undeva hai să nu zic chiar deasupra aeroportului – la vreo 60 de km de aeroport. Asta în condițiile în care cealaltă pistă este mult mai scurtă. Este cu un prag decalat, practic nu poate orice aeronavă să aterizeze pe acea pistă, întrucât nu ar putea să frâneze, ar ieși în câmp”, a adăugat sindicalistul.

Problemele nu sunt însă pe pistă. “Inclusiv pe platforme sunt probleme. De exemplu, dacă vine o aeronavă foarte mare și frânează până în spate, vorbesc de pista principală, în orice țară dezvoltată din Europa și din lume, piloții au  posibilitatea să întoarcă aeronava. În capătul ei trebuie să poți să întorci o aeronavă foarte lungă. La noi nu există posibilitatea asta. Trebuie să ducem un utilaj care, de fapt, îl tractează de roata de bot, cumva, și-l întoarce pe loc, pentru că altfel nu ar avea loc. Nu are unde să întoarcă, lățimea pistei nu permite. O pistă adevărată cum există și în occident trebuie să aibă posibilitatea asta, se cheamă buzunar de fapt. Construiești în plus, ca un semicerc, unde aeronava poate întoarce ca să vină, să ducă la burduf să lase pasagerii. A fost un caz, o urgență medicală, un Etihad, dacă nu mă înșel, care chiar a pățit chestia asta despre care vă spun. Nu a putut să întoarcă, a trebuit să trimitem un utilaj, aeroportul, nu noi, să trimită un utilaj în capătul pistei, îl tractează, îl întoarce. Din ce am înțeles eu,  când a decolat, s-a rezolvat problema, pilotul chiar a afirmat ceva în frecvență, la modul că speră să nu mai aibă nevoie să mai aterizeze aici vreodată“, a conchis Tudorache.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Avertisment: Mii ce cetățeni UE riscă să își piardă statutul legal în Marea Britanie după Brexit

Ana Podaru, poezie scrisă cu viața. Lansare de carte la Centrul Cultural Român din Londra