in

Realizatorul reportajului cu „traficanții de arme” de la Sky New va fi cercetat de DIICOT. „Este o reacție excesivă”

Procurorii DIICOT îi acuză pe trei dintre românii participanţi la filmările Sky News de „comunicarea de informaţii false”, pe lângă nerespectarea regimului armelor şi constituire de grup infracţional organizat, ei fiind reţinuţi, scrie Gândul.

Procurorii îl vor ancheta printr-o comisie rogatorie în Marea Britanie pe jurnalistul Stuart Ramsay, autorul materialului, tot sub acuzaţia de „comunicare de informaţii false”, infracţiune privind securitatea naţională a României.

„Este o reacţie excesivă”, consideră Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent. Avădani spune că anchetarea lui Ramsey nu ar rezolva cu nimic problema de imagine creată României.

„Nu înţeleg finalitatea, în afară de faptul că se vor cheltui nişte bani pentru aceste demersuri”, spune şi Nicoleta Andreescu, director APADOR-CH, potrivit Gândul.

Procurorii DIICOT ar trebui să dovedească două lucruri esenţiale: primul, că un material de presă, fie el şi fals, a constituit o ameninţare la securitatea naţională a României; al doilea, că jurnalistul britanic ştia că informaţiile publicate sunt false.

Joi, 11 august, DIICOT i-a pus sub urmărire penală, reţinându-i pe trei dintre cei cinci români care l-au ajutat pe britanic să realizeze reportajul cu informaţii false de pe Sky News.

 Szanto Aurelian, Pantics Levente şi Pantics Szaba Atilla sunt acuzaţi de comunicare de informaţii false, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Unul dintre ei a fost reţinut pentru 24 de ore.

Potrivit Gândul, infracţiunea de comunicare de informaţii false, prevăzută la articolul 404 în Codul Penal, se pedepseşte cu 1 până la 5 ani închisoare şi este definită astfel: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională”.

Directorul APADOR-CH a declarat că nu a fost de acord cu acest articol, întrucât ar fi un instrument de cenzură care nu își are locul în Codul Penal: „Un deputat la vremea respectivă ne-a justificat că este pentru situaţiile în care, de exemplu, se anunţă în presă că România urmează să bombardeze Bulgaria şi Bulgaria o ia de bună şi ne bombardează la rândul ei. Acesta a fost un exemplu. Noi am zis că este un instrument de cenzură şi că nu îşi găseşte locul în Codul Penal”.

 

Pe Twitter, Ramsay continuă să își susțină nevinovăția și să acuze autoritățile din România. În ultimul mesaj, realizatorul Sky News scrie: „OK, râd cu adevărat. De ce ar trebui cercetat cineva pentru că a expus un fapt? Este real. Treziți-vă!”

Cei trei români „traficanți de arme” pentru Sky News, puși sub acuzare. Realizatorul: „Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit”

Ambasada României la Londra cere Sky News să publice concluziile DIICOT asupra cazului „traficanților de arme”

Făcătura Sky News! “Traficanții de arme”, actori plătiți de realizatorul “anchetei”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ambasada României la Londra cere Sky News să publice concluziile DIICOT asupra cazului „traficanților de arme”

Adolescent român, acuzat de violarea unei fete de 14 ani în Scoția