Probabil că mulţi se întreabă cu ce se confruntă un profesionist în asistență socială mai ales în Marea Britanie.
Nu ne este uşor, cu atât mai mult cu cât ai de-a face cu diverse situaţii, unele dintre ele de-a dreptul imposibile şi trebuie mereu să te menţii la suprafaţă şi să faci faţă încercărilor. De aceea, pot spune că este tipul de meserie care nu poate fi practicată dacă nu îţi place ceea ce faci.
A fi asistent social înseamnă să te implici direct în vieţile oamenilor şi mai ales să gândeşti un plan sau să fii parte a unei echipe ce decide sau propune acţiuni ce schimbă viaţa sau situaţia oamenilor cu nevoie sau aflaţi în situații de risc.
Evident, există multă legislaţie în spatele fiecărei acţiuni şi mai ales există „rute” speciale ce pot accelera un proces şi asta ne ajută mult să pună în practică teoriile învăţate în şcoală. Asta este probabil satisfacţia cea mai mare a unui asistent social şi anume că vezi şi eşti parte la schimbare
În viaţa de zi cu zi ne confruntăm fiecare dintre noi cu unele situaţii în fața cărora nu știm cum să reacţionăm. Până a ajunge în faţa unui psiholog, pentru a ne trata spiritual, este nevoie de ajutorul cuiva specializat din ţara aceasta care ştie ce trebuie să facă la momentul potrivit pentru a ajuta o situaţie ce poate părea o dată fără ieşire. A fi asistent social nu înseamnă a fi un magician, însă noi chiar ne dăm interesul să ajutăm şi dacă nu o facem avem o întreagă legislaţie în spate care ne obligă să îi ajutăm pe cei care îndeplinesc anumite criterii.
Să presupunem deci că ai o problemă de natură „socială”. Tocmai de asta ne numim asistenţi sociali, ca să oferim asistență… socială. Oare ştim ce înseamnă acest lucru ? Oare dacă îmi lipsește portofelul este un caz de asistenţă socială ? Sau dacă proprietarul mă dă afară din casa pentru că decide să vândă, am vreun drept? Mă pot apăra?
Şi mie mi-a luat mult să învăţ aceste lucruri şi pot spune sincer, că încă învăţ cine sunt actorii principali de pe scena asistenţei sociale în UK. Şi este important să înţelegem la ce sunt bune aceste instituţii şi cum noua legislaţie ne obligă, da, ne obligă, să avem o mai bună relaţionare între profesionişti.
Lucrul acesta poate fi verificat şi în cazul în care ţi se cere să participi la un caz şi întârzii sau refuzi, vei avea de dat lămuriri mai târziu.
Să dau un exemplu. Am avut recent un caz cu un bunic căsătorit care i-a dat casa fiului său iar acesta s-a mutat acolo cu soţia şi copii. Bătrânii nu mai erau doriţi în casă pentru că deranjau, nu plăteau gazul şi curentul şi pierdeau prea mult timp în baie. Nora nu lucrează şi are un temperament ieşit din comun, certându-se cu soţul mai mereu, iar copiii sunt nefericiţi. Primesc telefon de la medicul de familie care îmi spune că bunicul a început să plângă atunci când s-a dus la un control, spunând că nora lui se poartă foarte urât cu el şi este mereu răcit. Doctorul îmi spune că nora este foarte atentă că atunci când bunicii fac duş să închidă boilerul şi atunci sunt nevoiţi să folosească numai apă rece fiind răciţi mereu răciți.
Doctorul a avut deci o datorie să ne înştiinţeze, în loc să îi dea o lecţie nurorii, sunând-o. Şi bine a făcut pentru că, mergând la ei în vizită, am descoperit că nora avea probleme mentale (am cerut ajutorul medicilor de profesie) şi asta a afecta relația cu soţul şi copiii ei care erau abuzaţi, timoraţi şi lipseau de la şcoală fără explicație. Evident, am raportat lucrul acesta şi asistenţilor social care se ocupă cu cazurile copiilor şi s-a raportat acest lucru la şcoală.
Bunicilor li s-a oferit sprijinul necesar, iar acum au îngrijitori care îi ajută la domiciliu cu tot ce au nevoie (spălat, medicamente, mâncare, îmbrăcat) şi soţul a primit ajutor de la o organizaţie ce se ocupă cu victimele abuzului domestic fiind asaltat fizic de multe ori.
Iată deci cum atât de mulţi profesioniști au fost practic convocaţi într-un caz şi, da, avem DATORIA să ajutăm şi nu să ne prefacem că nu am citit emailul. Oricine a raportat un caz şi nu a primit ajutorul cuvenit poate raporta la consiliul local.
Iris Radulian
Foarte IMPORTANT! Tot ce trebuie să știi despre serviciile sociale din UK
Vrea beneficii! O cerșetoare de etnie romă reclamă Irlanda la Comisia Europeană