Pentru a omagia 100 de ani de la nașterea marii artiste Maria Tănase, Institutul Cultural Român din Londra va prezenta, în sala de concerte a London Symphony Orchestra, un concert de excepție al cvartetului Bălănescu.
Muzicienii vor interpreta, într-o cheie modernă, melodiile de neuitat ale Mariei Tănase, într-o fuziune a muzicii contemporane și folclorului românesc. Piesele interpretate de Alex Bălănescu și cvartetul său fac parte din albumul “Maria T”, inspirit de cele mai cunoscute cântece ale Mariei Tănase și considerat una dintre cele mai bune creații ale muzicianului britanic de origine română.
Interpetarea va fi însoțită de proiecțiile artisului vizual Klaus Obermaier, ce vor recompune, inclusiv din imagini de arhivă, figura cântăreței. Cvartetul Bălănescu este format din Alexander Bălănescu – vioară, James Shenton – vioară, Katie Wilkinson – violă, Nick Holland – violoncel și invitatul special Steve Arguelles, la tobe.
Maria Tănase s-a născut la București, în anul 1913 și și-a făcut debutul artistic pe scena Teatrului de Revistă Cărăbuș, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kirițescu, pe muzica lui Gherase Dendrino, Petre Andreescu și Elly Roman.
A fost remarcată apoi de către folcloristul Harry Brauner. Cariera sa propriu zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică (Cine iubește și lasă, Mărie și Mărioară, etc). A fost aleasă să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, în cadrul Expoziției Internaționale de la New York (1939). Astfel, a cântat în fața președintelui american Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuși și George Enescu.
Între 1953 și 1961 a înregistrat nu mai puțin de 24 de albume dintre care patru în limba franceză. A încetat din viață prematur la București, la 22 iunie 1963, la numai 50 de ani, fiind condusă pe ultimul drum de mii de oameni.
Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai vizionari violoniști contemporani și un compozitor prolific. S-a născut în România, dar trăiește de mai bine de 30 de ani la Londra unde a lucrat, de-a lungul anilor, alături de cele mai importante grupuri de muzică ale momentului.
Începând cu 1979 devine liderul grupului de Michael Nyman cu care concertează în toată lumea timp de 15 ani.
Înregistrează și concertează alături de Pet Shop Boys, face apoi parte din Arditti Quartet, după care formează Bălănescu Quartet cu care face turnee în Europa și Statele Unite. A avut colaborări muzicale cu nume celebre precum John Lurie, Kraftwerk, Michael Nyman, Andy Shepperd, Carla Bley sau Gavin Bryars și colaborări cu regizori de film renumiți precum Peter Greenaway, coregrafi, regizori de teatru, de film sau designeri vestimentari.
Spectacolul va avea loc la LSO St Luke’s, 161 Old Street, Londra, EC1V 9NG, pe 22 septembrie, de la ora 19.00. Biletele costă 10 lire și 15 lire și se pot descărca de pe site-rile barbican.org.uk sau lso.co.uk.