Salariul minim în Marea Britanie va crește, începând de anul viitor, a anunțat ministrul de Finanțe britanic, Rishi Sunak.
Acesta a anunțat că „salariul minim național” va crește de la 8,91 lire sterline, cât este acum, la 9,50 lire sterline pe oră, ca parte a bugetului de toamnă.
Creșterea de 59p înseamnă că unui lucrător cu normă întreagă i-ar crește venitul anual cu peste 1.000 de lire sterline.
Salariul minim național a fost introdus în Marea Britanie în 2016 și stabilește salariul minim pe oră pe care o persoană cu vârsta de peste 23 de ani îl poate câștiga atunci când lucrează, scrie The Guardian.
Noua rată va intra în vigoare la 1 aprilie anul viitor. Pentru cei cu vârste cuprinse între 21 și 22 de ani, salariul minim național va crește de la 8,36 lire sterline pe oră la 9,18 lire sterline pe oră – o creștere de 82p. Și rata pentru ucenici va crește de la 4,30 lire sterline pe oră la 4,81 lire sterline pe oră.
Guvernul britanic alocă 6 miliarde de lire sterline pentru sistemul de sănătate
Într-un comunicat de presă, Ministerul de Finanțe a anunțat că majorările au fost cele recomandate de Comisia pentru salariul minim.
„Prin introducerea acestor schimbări, care sunt în mare măsură în concordanță cu creșterile anterioare, guvernul acceptă toate recomandările făcute de Comisia pentru salariul minim – un consiliu consultativ independent care reunește economiști, reprezentanți ai angajatorilor și angajaților”, se arată în comunicatul ministerului.
Guvernul își menține angajamentul de a-și atinge obiectivul de a obține un salariu național de două treimi din câștigurile medii și de a-l extinde pentru a include lucrători cu vârsta de peste 21 de ani până în 2024, cu condiția ca condițiile economice să o permită.
Ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, a spus: „Acesta este un guvern care este de partea oamenilor muncii. Această creștere a salariilor ne asigură că facem munca plătită și ne menține pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de a stopa plata redusă până la sfârșitul acestui parlament.”