În urma referendumului din 23 iunie, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a devenit iminentă.
Premierul Cameron și-a anunțat demisia, după ce a eșuat să convingă alegătorii cu privire la importanța uniunii, iar UE pune presiune pe demararea procedurilor de despărțire.
Ce înseamnă asta pentru românii din Anglia?
După cum au remarcat o serie de comentatori, scenariile variază. Ce știm cu siguranță este că nu se închid granițele peste noapte, nu se fac deportări și nu se interzice dreptul la muncă sau dreptul la ajutoare sociale peste noapte.
Pe termen mediu însă, ieșirea Marii Britanii din UE va avea consecințe asupra statutului românilor în această țară. Mai mult ca oricând, este important ca toți românii care lucrează în Anglia să o facă în mod legal. Munca la negru plătită în mână, fără contract, fără plata taxelor și a contribuțiilor sociale (National Insurance) prezintă o vulnerabilitate majoră.
Fără plata taxelor, e imposibil să demonstrăm rezidența legală în țară. Iar lipsa dovezilor de rezidență împiedică accesul la burse de studiu, ajutoare sociale, pensie și aplicația la cetățenie.
Mai mult, în cazul în care granițele se vor închide și intrarea în UK va fi condiționată de o ofertă de muncă, absența unui contract riscă să împiedice accesul în țară. Cu alte cuvinte, românii care se vor întoarce la lucru după o vizită acasă, riscă să fie catalogați ca nou-veniți, fără drepturi de intrare in UK.
Românii îngrijorați de situația lor de muncă se pot adresa gratuit organizației Work Rights Centre (WoRC). Fondată anul acesta de un grup român–englez cu experiență în dreptul muncii și în sectorul caritabil, WoRC oferă gratuit, profesionist și confidențial asistență în probleme ca: înțelegerea statutului de lucru, cererea drepturilor precum contractul de muncă, salarii neplătite sau concediu neplătit, redactarea de CV și scrisori de intenție.
Organizația este independentă, neafiliată politic și fără scopuri comerciale. Vara aceasta, WoRC derulează un proiect pilot, în fiecare sâmbătă, la Wembley Library, Brent, de la 10.00 la 14.00, atât în limba română, cât și în engleză. Detalii pe Facebook, la Work Rights Centre sau online la www.workrightscentre.org.
Marea Britanie și Europa trec printr-o situație politică turbulentă fără precedent. Însă, păstrându-ne calmul și asigurându-ne că lucrăm legal, putem gestiona inteligent următoarele luni de incertitudine.
Olivia Vicol
Ce se întâmplă cu studenții români din Marea Britanie? Scenarii posibile!