in

Dreptul de rezidenţă în UK: reguli pentru români şi bulgari

Dreptul de rezidenţă în UK: reguli pentru români şi bulgari

Un ghid complet pe portalul imigraţiei din UK,

www.foreignersinuk.co.uk

România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană (UE) la 1 ianuarie 2007. În virtutea aderării cetățenii români se pot muta şi trăi neîngrădiţi în orice stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European (SEE). În general românii au aceleaşi drepturi fundamentale ca orice cetăţean european cu excepţia accesului pe piaţa muncii.

Pentru cetăţenii români nu este necesară obţinerea vreunei permisiuni pentru a intra în Marea Britanie sau alt stat european şi pot trăi în aceste state fără nici o restricţie în primele 3 luni. Românii pot locui în Marea Britanie chiar mai mult de trei luni, oricât doresc chiar, dacă îşi exercită un drept din tratat sau dacă solicită un permis de rezidenţă.

DREPTUL DE ŞEDERE ÎN MAREA BRITANIE

Beneficiarii dreptului de ședere

Ca şi cetăţeni ai Spaţiului Economic European (SEE) românii se pot muta în orice stat membru SEE, inclusiv în Marea Britanie şi au dreptul de rezidenţă nerestricţionat în primele 3 luni.

Cetăţenii români pot locui în UK oricât doresc şi nerestricţionat dacă, fie sunt înregistraţi la o instituţie de învăţământ, fie sunt „self employed” (adică desfăşoară o activitate independentă), fie sunt „self sufficient” (au suficiente resurse şi nu desfăşoară activităţi economice pe teritoriul UK). Românii nu au însă drept automat de şedere în calitate de angajat.

Aveţi dreptul de a locui în UK:

• fără nici o restricţie în primele trei luni;

• nelimitat dacă sunteţi înregistrat la o instituţie de învăţământ;

• nelimitat dacă sunteţi „self sufficient” (adică aveţi suficiente resurse);

• nelimitat dacă sunteţi înregistrat ca şi „self employed”;

• nelimitat dacă sunteţi o persoană înalt calificată şi lucraţi („highly skilled person”);

• nelimitat dacă sunteţi o excepţie de la situaţiile în care este necesară obţinerea unei autorizaţii de muncă;

• pe durata contractului de muncă dacă faceţi parte din categoria celor ce au deja o autorizaţie de muncă („Accession Worker Card”) și nu vă încadrați în una din categoriile de mai sus. Dreptul de ședere al membrilor de familie

Membrii familiei se bucură de aceleaşi drepturi ca şi dumneavoastră.

Certificatele de înregistrare

Pentru a atesta statutul dvs. de rezident al Marii Britanii şi pentru a vă bucura pe deplin de drepturile şi obligaţiile ce decurg din acest statut aveţi nevoie de unul din următoarele documente:

• „Yellow Registration Certificate” – acest document este eliberat celor ce sunt înregistaţi ca şi „self employed”, sunt înregistraţi la o instituţie de învăţământ sau sunt „self sufficient”, şi explică dreptul titularului de a lucra în UK;

• „Purple Work Cards” (cunoscute sub denumirea de „Accession Worker Cards”) – document eliberat celor ce fac subiectul unei autorizaţii de muncă precum şi familiei acestora;

• „Blue Registration Certificate” – este un document eliberat celor cu înaltă calificare precum şi celor ce fac excepţie de la regula ce prevede obţinearea unei autorizaţii de muncă; acest document atestă faptul că titularul poate munci pe teritoriul UK fără nici un fel de restricţie;

• „Residence Card” (carduri de rezidenţă) – acest document este eliberat membrilor de familie dependeţi ce nu sunt cetăţeni ai vreunui stat din Uniunea Europeană, cu condiţia ca dvs. să nu faceţi parte din categoria celor ce au nevoie de autorizaţie de muncă;

• „Family Member Residence Stamp” (ştampilă de rezidenţă a membrilor de familie) – este acordat aceloraşi persoane ca şi „Residence Card” dar în situaţia în care dvs. vă încadraţi în categoria celor ce au autorizaţie de muncă.

Nu este obligatoriu a se aplica pentru aceste documente dar este recomandat astfel încât să se poată demonstra statutul avut atunci când este nevoie. Depinde de la caz la caz.

Stabilirea în UK pe termen lung sau permanent

Certificatele de înregistrare atestă dreptul de şedere al cetăţeanului român în UK, dar nu prevăd şi un drept de stabilire permanentă, în acest scop fiind necesar a se aplica pentru:

• rezidenţă permanentă conform Legii Uniunii Europene (UE) sau,

• „indefinite leave to remain” (permisiunea de a intra şi rămâne în UK) conform legii privind imigraţia în Marea Britanie.

Rezidenţa permanentă

Rezidenţa permanentă, conform legii UE, este un drept acordat tuturor cetăţenilor Spaţiului Economic European (SEE) precum şi membrilor de familie ai acestora.

Dacă ai locuit în UK o perioadă de 5 ani, neîntreruput, poţi aplica pentru o confirmare a statutului de rezident permanent. Trebui să fi fost angajat, „self employed”, „self sufficient” sau să fi studiat pe toată durata celor 5 ani cât aţi stat în UK.

Pentru a fi considerată o şedere continuă trebuie să nu fi lipsit de pe teritoriul UK o perioadă mai mare de 6 luni în fiecare an.

Cu toate acestea, absenţa de pe teritoriul UK pe o perioadă mai mare de 6 luni nu va fi luată în considerare, pentru determinarea continuităţii şederii, dacă absenţa s-a datorat satisfacerii serviciului militar obligatoriu.

De asemenea, nu vor afecta continuitatea şederii în UK o singură absenţă, de până la 12 luni, dacă aceasta s-a datorat unui motiv important precum sarcina, naşterea, boală gravă, studii, cursuri de formare profesională sau detaşarea peste hotare.

Ca şi exemplu, cetăţenii români ce s-au stabilit în UK după 1 ianuarie 2007 (dată la care a aderat România la Uniunea Europeană) pot cere confirmarea rezidenţei permanente după 1 ianuarie 2012. Dacă vă calificaţi pentru permisul de şedere permanentă în UK vi se va elibera un „Permanent Residence Card” (card de rezidenţă permanentă) imediat ce aplicaţia dvs. va fi primită de către autorităţile competente.

Acei membri ai familiei ce nu sunt membri ai SEE vor primi acest document nu mai târziu de 6 luni de la data la care a fost primită aplicaţia.

Permisele de rezidenţă permanente („Permanent Residence Cards”) sunt valabile pe o perioadă de 10 ani de la data eliberării şi au forma unei adeziuni sau „viniete” aplicate pe paşaport.

Conform prevederilor legii UE sunteţi eligibil pentru a primi dreptul de rezidenţă permanentă dacă:

• aţi locuit legal în UK, în mod continuu, o perioadă de 5 ani;

• dacă eşti „membru de familie” care nu este cetăţean al SEE şi dacă aţi locuit pe teritoriul UK, în mod continuu, timp de 5 ani;

• dacă ai fost „self employed” sau angajat care nu mai lucreză şi îndeplineşti cumulativ următoarele 3 condiţii:

– aţi ajuns la vârsta la care aveţi dreptul de a vă pensiona sau aţi fost angajat şi va-ţi pensionat anticipat;

– aţi lucrat în UK cel puţin 12 luni anterior momentului în care aţi înecetaţi să mai lucraţi şi,

– aţi locuit în UK, în mod continuu, mai mult de trei ani anterior momentului în care aţi încetat să mai lucraţi.

• dacă eşti angajat sau „self employed” şi ai încetat să mai lucrezi din cauza unei incapacităţi de a munci permanentă şi:

– fie aţi locuit în UK, în mod continuu, mai mult de 2 ani, anterior momentului în care aţi încetat să mai lucraţi

– fie incapacitatea de a munci se datorează unui accident de muncă sau a unei boli profesionale ce îţi dă dreptul să primeşti o pensie integrală sau parţială de la una din instituţiile din UK.

• dacă eşti angajat sau „self employed” în unul din statele membre SEE, dar ţi-ai păstrat ca şi loc de şedere Marea Britanie şi dacă îndeplineşti cumulativ următoarele condiţii:

– dacă te întorci în UK, ca şi regulă, o dată pe săptămână şi,

– dacă anterior momentul în care aţi început activitatea în statul membru SEE aţi locuit şi aţi fost activ ca şi angajat sau „self employed”, în mod continuu, pe o perioadă de cel puţin 3 ani în UK.

• dacă eşti membru de familie a celui ce a încetat munca în una din situaţiile de mai sus;

• dacă eşti membru de familie al unui angajat sau „self employed” ce a decedat, locuiai cu acesta înainte de deces şi dacă respectiva persoană locuia de cel puţin 2 ani, continuu, pe teritoriul UK şi dacă decesul a survenit în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Indefinite leave to remain

Permisiunea de a intra şi de a rămâne în UK este acea permisiune ce acordă unei persoane dreptul de a se stabili pe teritoriul Marii Britanii, liber de controlul imigraţiei.

Acest statut, spre deosebire de Permisul de rezidenţă permanentă, nu este acordat în baza legislaţiei UE ci este garantat de către guvernul Marii Britanii şi acordat conform legislaţiei ce reglementează imigraţia tuturor cetăţenilor străini.

Cetăţenii români pot aplica pentru a obţine dreptul de şedere permanent în Marea Britanie, dacă se califică, oricând.

Formularul SET(O)

Eşti eligibil pentru a primi permisiunea de a intra şi rămâne în UK conform legilor privind imigraţia dacă, în momentul de faţă, faci parte din una din următoarele categorii şi faci parte din acea categorie de 5 ani:

• sistemul bazat pe puncte „Tier1” sau „Tier2” (cu excepţia muncii post-studii din categoria „Tier1”);

• deţii permis de muncă;

• afacerist;

• inventator;

• investitor;

• reprezentant al unui ziar, agenţie de presă sau televiziuni din străinătate;

• îngrijitor privat în cadrul unei gospodării diplomatice;

• muncitor domestic într-o gospodărie privată;

• reprezentant guvernamental al unui alt stat;

• preot, misionar sau membru al unei organizaţii religioase;

• personalul angajat din aeroporturi al unei companii deţinute în străinătate;

• avocat independent;

• scriitor, compozitor, artist;

• aveţi origini (bunici, străbunici) în UK;

• persoană ce s-a încadrat în schema dedicată persoanelor cu înaltă calificare (Highly Skilled Migrant Programme”) anterior datei de 3 aprilie 2006 şi s-a stabilit în UK datorită acestui program. În cazul persoanelor din această categorie, aceştia pot aplica pentru „indefinite leave to remain” după ce împlinesc 4 ani de stat în UK;

• partener îndoliat – dacă aţi primit permisiunea de a intra în UK temporar, în calitate de partener al unui cetăţean britanic sau al unei persoane stabilite în UK, iar persoana pe care o vizitaţi a decetat. Aplicaţia poate poate fi făcută imediat ce partenerul a decedat;

• şedere îndelungată – aplicaţia poate fi făcută dacă aţi locuit în UK continuu timp de 10 ani.

Persoanele ce se încadrează în una din aceste categorii pot aplica completând formularul SET(O) ce se poate găsi on-line aici.

Formularul ECAA 4

Există o categorie de persoane ce au intrat în UK cu ajutorul unei vize obţinute cu scopul de a stabili o afacere în UK. Acest tipe de vize, care au expirat la data aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007) erau acordate în baza unei înţelegeri la nivel european şi sunt cunoscute şi sub denumirea de „European Community Association Agreement Visa” (ECAA). Persoanele ce au obţinut astfel de vize pot aplica pentru „leave to remain” în momentul în care împlinesc 5 ani de când au înfiinţat afacerea. Aplicanţii vor trebui să dovedească şi faptul că încă mai sunt implicaţi în afacerea respectivă.

De asemenea, este foarte important faptul că, pe lângă permisiunea iniţială de a intra în UK, persoanele în cauză trebuie să fi cerut cel puţin o prelungire a vizei anterior 1 ianuarie 2007. Condiţii suplimentare sunt aplicabile iar acestea pot fi găsite în formularul folosit pentru a aplica. Acest formular este numit ECAA 4 şi se poate găsi on-line aici.

Alte tipuri de formulare

Poţi fi eligibil şi din alte motive, cum ar fi:

• formularul SET(M) – pentru soţul/soţia, partenerul civil înregistrat, concubinul (a) sau partenerii de acelaşi sex a unui cetăţean britanic sau a unei persoane stabilite în UK;

• formularul SET(F) – pentru membrii de familie (cu excepţia partenerilor) ai unui cetăţean britanic sau a unei persoane stabilite în UK;

• formularul SET(DV) – pentru victimele violenţei domestice;

• formularul SET(BUS) – pentru persoanele pensionate cu resurse proprii şi pentru reprezentanţii unici ai unei companii din străinătate;

• formularul ELT sau HPD – dedicat pentru cazurile excepţionale de a intra în UK sau de a rămâne în UK.

Federica Gaida
FOREIGNERS IN UK

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Daniel Silas, românul care transformă lucrurile în aur

Fericirea de a fi student în Marea Britanie