in

Drepturile Consumatorului



Când cumpăraţi bunuri sau servicii, calitatea de consumator va conferă anumite drepturi legale. Acestea au ca scop să vă protejeze împotriva unui comportament incorect din partea comercianţilor. Este posibil să fi primit un serviciu prost sau poate intenţionaţi să schimbaţi furnizorul de energie sau să anulaţi un contract. Pentru că acest subiect este foarte amplu, ne vom referi în continuare la plângerile care pot fi formulate împotriva etichetării mâncărilor şi publicităţii acestora.

Producătorii de alimente trebuie să urmeze nişte reguli specifice atunci când îşi etichetează şi promovează produsele. Legea spune că mâncarea şi băutura trebuie să corespundă cu descrierea. Deci prin urmare, dacă o placintă este promovată ca fiind pregătită de casă (home-made), atunci trebuie să fie de casă. Deasemenea, există legi ce opresc comercianţii care incearcă să vă convingă să cumpăraţi lucruri printr-o publicitate derutantă.

Descriere greşită

Legea spune că alimentele trebuie să corespundă cu descrierea în cauză iar dacă nu corespunde, puteţi face plângere. De exemplu, dacă achiziţionaţi cipsuri cu sare şi oţet şi se dovedesc a fi cu brânză şi ceapă. Sau dacă un fel de mâncare din meniu este descris ca fiind plăcintă de peşte şi pâine cu usturoi şi sunteţi surprins să primiţi salată în loc de pâinea cu usturoi. Dacă se întâmplă astfel şi nu sunteţi încântat, puteţi contesta. În cazul în care produsul cumpărat este de la un magazin, îl puteţi duce înapoi împreună cu bonul şi să cereţi o rambursare a banilor sau o înlocuire.

Etichete mincinoase

Dacă aveţi de făcut o reclamaţie cu privire la etichetarea alimentului ori a băuturii, sau a unei prezentări înşelătoare, puteţi scrie o scrisoare de plângere producătorului. În scrisoarea dumneavoastră, includeţi deasemenea şi o copie a etichetei în cauză.

Ar trebui să vă adresaţi cu această chestiune şi autorităţii standardelor de comercializare.

Eticheta unui aliment trebuie:

– să nu inducă în eroare, să fie falsă sau exagerată;

– să conţină numele alimentului;

– să listeze ingredientele, în ordinea descrescătoare greutăţii. Aditivii şi aromele trebuie să fie incluse în lista de ingrediente. Anumite alimente sau băuturi nu trebuie să aiba ingredientele listate, ca de exemplu, băuturile alcoolice cu mai mult de 1.2% tărie;

– să indice dacă alimentul conţine boabe de soia modificate genetic sau porumb modificat genetic;

– să includă datarea corespunzătoare;

– să descrie condiţiile speciale de depozitare ori condiţii de folosire;

– să includă numele şi adresa producătorului sau ambalatorului;

– să ofere detalii despre locul de origine, în caz contrar ar induce în eroare;

– să ofere instrucţiuni de folosire, dacă este cazul/necesar;

– să indice greutatea ori cantitatea. În mod normal, aceasta trebuie oferită printr-un sistem de măsurare metric deşi, detalii suplimentare pot fi date printr-o măsurare imperială (imperial measurement), un sistem vechi de măsurare britanic care a fost introdus încă din timpul Imperiului Britanic;

– în cazul unei afirmaţii de nutriţie, trebuie ca eticheta respectivă să ofere detalii nutriţionale într-o formă specifică, spre exemplu, cantitatea de energie furnizată de 100g ori 100ml de mâncare;

– să arate tăria alcoolului prin volum.

Există cerinţe suplimentare pentru etichetarea anumitor tipuri de alimente, ca de exemplu:

– mâncaruri sau băuturi vândute prin automate;

– lapte crud (nepasteurizat);

– băuturi alcoolice pre-ambalate.

Reclamaţia

Pentru a face plângere despre publicitatea unui aliment trebuie să contactaţi Advertising Standards Authority (ASA). De exemplu, poate sunteţi împotriva unei reclame care încurajează un produs nesănătos, ori care induce în eroare sau când se fac afirmaţii false.

Mai multe informaţii despe a face plângeri la ASAse pot gasi la adresa: www.asa.org.uk.

Există reguli speciale caracteristice publicităţii alimentelor pentru copii si la TV care sunt bogate în grăsimi, sare şi zahăr. Aceste reguli sunt stabilite şi se gasesc în Broadcast Comitee of Advertising Practice (BCAP) TV Avdertising Standards Code.

Pentru a consulta aceste coduri – Comitetele de Practică Publicitară (Comitees of Advertising Practice) intraţi la adresa de internet: www.cap.org.uk.

În articolul următor vom discuta mai în detaliu despre paşii care trebuiesc urmaţi pentru a obţine o rambursare a banilor sau o înlocuire a produsului. Av. Mihaela Pădure

 

Av. Mihaela Pădure

Ennon & Co Solicitors

MD Find My Lawyer

Premier House,112 Station

Road, Unit 108, etajul 1, HA8

7BJ., 07788 425 984

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trei secţii de votare în UK

Concert Lucian Nagy pe malul Tamisei