România comemorează în acest an centenarul intrării în Primul Razboi Mondial, decizie care, deși amânată cu doi ani față de începutul sângeroasei conflagrații, avea să conducă, în anul 1918, la crearea României Mari.
În perioada următoare, ne propunem să evocăm această perioadă decisivă a istoriei României printr-o serie de evenimente ce aspiră să refacă, sub formă artistică, atmosfera de speranță, incertitudine, tragedie și triumf a acelor ani. Și vom începe cu filmul.
Cinemateca românescă prezintă capodopera lui Andrei Blaier ,,Prin cenușa imperiului” (după un roman de Zaharia Stancu), o descindere plină de tâlc într-o lume pe care războiul a transformat-o, fizic dar și moral, în „cenușă”, ce îi prilejuiește marelui actor Gheorghe Dinică unul dintre rolurile sale cele mai importante.
CITEȘTE ȘI: Un fost angajat ICR rupe tăcerea: „Șefii SRI-ului și SIE prelucrează oameni din comunități”
O poveste a maturizării și regăsirii de sine, filmul urmăreşte doi fugari cu personalități și valori dintre cele mai contrastante, care evadează din Bucureștiul ocupat de nemți, încercând să se refugieze peste Dunăre. Însă, pe măsură ce avansează “prin cenuşa” Imperiului austro-ungar, descoperind suferința, disperarea, dar și generozitatea și eroismul pe care le revelează războiul, cei doi ajung la concluzii cum nu se poate mai diferite.
“Cinemateca românească” este un program permanent al ICR Londra, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Filmul va putea fi vizionat pe 30 martie, ora 7PM, la Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, Londra SW1X8PH.
Intrarea este liberă, dar numărul locurilor e limitat. Vă rugăm să vă confirmați prezența AICI.
ALȚI UTILIZATORI AU CITIT ȘI:
Un film românesc a detronat “The Revenant”. Despre ce este vorba