Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență pentru a prelungi perioada în care cei care nu au acumulat suficienți ani de vechime pentru a primi pensie de la stat să își poată plăti asigurările sociale pentru anii în care nu au cotizat.
Măsura a fost luată în urma numeroaselor solicitări venite din partea românilor din ţară şi străinătate. Data limită de aplicare a legii era 27 aprilie, dar având în vedere avalanșa de cereri, va fi prelungită prin ordonanță de urgență până în luna decembrie, încă 8 luni.
Ministerul Muncii a anunțat intenția: “Persoanele care nu au acumulat suficienţi ani de vechime pentru a primi pensie de la stat îşi vor putea plăti în continuare asigurările sociale pentru anii în care nu au cotizat. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a propus prelungirea până la 31 decembrie 2017, a perioadei de aplicare a Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă”.
Ministerul Muncii precizează că măsura a fost luată în urma numeroaselor solicitări venite din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinatate care vor să încheie asigurări la sistemul public de pensii, având în vedere că perioada stabilită iniţial expiră luna aceasta, pe 27 aprilie.
Până la data de 10 martie 2017 au fost încheiate 11.152 contracte de asigurare socială, pentru care s-au achitat contribuţii de asigurări sociale în valoare totală de 59,05 milioane lei, aşa cum reiese din evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice.
Cine doreşte asigurarea pentru perioada maximă, numai pentru ultimii cinci ani, va trebui să achite aproximativ 15.000 de lei, aproximativ 3.330 euro.
Ministerul Muncii reaminteşte că orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, poate cumpăra vechime dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:
– nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
– nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicita asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
– nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
– perioada maximă pentru care se poate încheia un astfel de contract este de 5 ani.
Un an de vechime costă 3.000 de lei
O persoană care încheie astăzi contractul de asigurare socială cu casa de pensii de la domiciliu/reședință va putea face plăți retroactive pentru perioade ce se întind cel mult până în aprilie 2012.
Contractul se încheie între persoana interesată de plata retroactivă a contribuției și casa teritorială de pensii de la domiciliul/reședința acesteia. Totodată, actul poate fi încheiat și de un mandatar desemnat prin procură specială.
Referitor la plata efectivă a contribuției la pensii, aceasta este posibilă fie într-o singură tranșă, fie în tranșe lunare.
Cei fără domiciliu în țară, discriminați
O problemă serioasă o au cei care nu mai au domiciliul în țară, și deci nu pot plăti aceste contribuții.
Deputatul PMP de diaspora Constantin Codreanu (foto) a prezentat un proiect de lege pentru corectarea acestei inechități între cetățeni.
”Am înaintat Biroului permanent o propunere legislativă similară cu Legea nr. 186/2016, în vigoare până la data de 27 aprilie curent, însă, diferită fundamental din punct de vedere al echităţii faţă de toţi cetăţenii români. Paradoxul legii nr. 186/2016 este că, prin efectele sale, s-a dorit evitarea excluziunii sociale a unor categorii de persoane care nu au dreptul la o pensie stabilită de sistemul public de pensii, dar a sfârşit prin a limita posibilitatea de cotizare retroactivă în sistem românilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în România. Adoptarea propunerii legislative revizuite ar permite rezolvarea unui blocaj legislativ din cauza căruia cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate le este îngrădit dreptul de a încheia un contract de asigurare cu Casa Naţională de Pensii Publice”, a afirmat Constantin Codreanu.
Deputatul PMP a adăugat că ”o lege limitativă care nu permite accesul tuturor cetăţenilor români la măsurile instituite de aceasta, prin obligaţia de a avea un domiciliu sau reşedinţă în ţară, descurajează demersurile cetăţenilor români de a contribui la fondul public de pensii în ţară, respectiv intenţia acestora de a reveni sau de a se stabili în viitor în România, aducând o atingere indirectă libertăţii acestora de a-şi stabili domiciliul în afara ţării”.
„Românii din diaspora nu-și pot plăti contribuțiile la pensie în țară”. Interpelare în Parlament
Muncești în străinătate și vrei pensie comunitară? Iată de ce acte ai nevoie