Aproape jumătate din suedezi cer guvernului să interzică cerșetoria, însă primul ministru refuză să adopte asemenea măsuri pe motiv că nu dorește să incrimineze sărăcia.
Potrivit „The Independent”, un sondaj comandat de ziarul Aftonbladet arată că 49% dintre cetățenii intervievați spun că ar fi o idee bună interzicerea cerșetoriei prin lege.
Cerșitul, scrie The Independent, a devenit o problemă politică în Suedia, pe fondul temerilor că cei care cerșesc pe străzi sunt în strânsă legătură cu rețelele de crimă organizată.
Cei mai mulți, se arată în articolul citat, sunt considerați a fi imigranții din țările sărace ale Uniunii Europene, inclusiv un număr mare de romi din România și Bulgaria.
În februarie anul trecut, ambasadorul român în Suedia, Răduța Matache, a scris o scrisoare publicată în presa suedeză în care sprijinea o inițiativă legislativă a interzicerii cerșetoriei.
„Este important ca cerșetoria să nu fie încurajată în Suedia”, a spus aceasta, adăugând că: „cerșitul este interzis nu numai în România, ci într-un număr mare de alte țări europene, printre care și Danemarca și Țările de Jos. Permisiunea cerșitului pe stradă în unele țări UE, inclusiv în Suedia, nu facilitează eforturile României de a realiza incluziunea socială și creșterea șanselor de angajare”.
Premierul suedez Stefan Löfven, a declarat pentru Aftonbladet că guvernul său nu se gândește la o interdicție.
“O lege împotriva sărăciei este o pierdere de timp”, a declarat el. Guvernul Norvegiei a renunțat, în luna februarie, la un plan de a interzice cerșetoria, după ce partidele de opoziție și asociațiile pentru drepturile omului au acuzat că așa ceva ar însemna o incriminare a săracilor într-una dintre cele mai bogate națiuni ale lumii.
Legislația ar fi interzis atât cerșetoria, cât și „cooperarea” cu cerșetorii, iar pedepsele ar fi constat în amenzi usturătoare și chiar în închisoare de până la un an.
VIDEO – Romi din România, exponate la un muzeu din Suedia. AU FOST ANGAJAȚI SĂ… CERȘEASCĂ
România cere Suediei să interzică cerșetoria