Alex Marius Ostafe este președintele organizației studențești Europe Students Union, o structură construită pentru protejare și ajutorarea studenților români care au avut de suferit în urma deciziei Ministrului Universităților de a bloca împrumuturile de studii.
Ostafe a hotărât să se implice și în viața politică, fiind membru al Europeans Party, partidul fondat pentru apărarea drepturilor europenilor în Marea Britanie. Președintele ESU ne-a declarat că ideea unui Congres al Românilor de Pretutindeni este una bună, însă este revoltat pentru că atunci când a dorit mai multe informații de la Ambasada României, a constatat că nu a răspuns nimeni la telefon, fiind informat că personalul se află în… vacanță.
Ce părere aveţi despre ideea organizării unui Congres al Românilor de Pretutindeni?
A.M.O. : «Mi se pare o idee extraordinară, având în vedere că această lege a fost propusă pentru prima oară în 2007 de către Guvernul Tăriceanu şi promovată în urmă cu doar câteva zile de către Ministrul de Externe Titus Corlatean şi de către Ministrul Delegat pentru Romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoievici. »
Ce obiective trebuie să urmărească un astfel de congres?
«Este important ca românii de pretutindeni să fie reprezentaţi şi mai ales cei din Marea Britanie unde, neoficial, sunt deja 300.000. Principalul obiectiv al acestei decizii este organizarea cetăţenilor români pentru a crea o ambianţă şi o comunicare clară şi pentru a întări relaţiile externe.
Românii din Marea Britanie de asemenea necesită un centru comunitar, care poate acţiona sub formă de ONG, unde aceştia să poată fi ascultaţi şi îndrumaţi în diferite probleme şi situaţii. »
V-aţi dori să participaţi?
«Cu siguranţă îmi doresc şi vreau să particip şi aş aprecia această şansă. Cred că sunt în măsură să reprezint mai ales generaţia tânără din Marrea Britanie care este în număr destul de mare şi în creştere.
Sunt multe cazuri de tineri care au studiat sau studiază şi merită şanse mai înalte şi oportunităţi adecvate pregătirii. Scopul meu principal este să comunic cu aceştia, să îi ascult direct, să analizez situaţiile şi împreună să găsim rezolvări şi variante de succes.
România are o cultură vastă şi sunt mulţi cetăţeni caremerită într-adevăr admiraţi, care au potenţial dar sunt trataţi diferit datorită naţionalităţii. Scopul meu este să lupt împotriva acestor prejudecăţi şi să dau tinerilor mai multă încredere. Împreună putem ajuta la crearea unei imagini favorabile României! »
Cum credeţi că ar trebui selectaţi reprezentanţii din Marea Britanie şi din diaspora în general?
«Reprezentaţii sunt foarte importanţi, deoarece aceştia trebuie să fie selectaţi în funcţie de educaţie, vârsta dar mai important, în funcţie de implicarea lor directă în diferite proiecte care privesc comunitatea românească.
Chiar dacă există un număr mare de români în Marea Britanie, cei care într-adevăr au ajutat şi au contribuit în diferite situaţii pentru a apăra comunitatea, sunt cunoscuţi şi remarcaţi. Aceştia sunt cei care ar trebui consideraţi pentru a reprezenta România. »
Pe cine aţi propune să participe din comunitatea din Marea Britanie?
«Aş propune pe Tommy Tomescu şi pe Iris Radulian, pe care îi cunosc şi ii susţin personal. Într-adevăr, cei doi au ajutat comunitatea românească cu acţiuni caritabile şi proteste în susţinerea acesteia.
Vreau să mai adaug că vineri 18 iulie, la orele 14:32, am sunat la ambasadă, pentru a cere informaţii despre Congres şi nu a răspuns nimeni la telefon. A trebuit să aflu eu că toţi sunt plecaţi în vacanţe (este ceva strigător la cer, din cauză că Ambasada nu înseamnă un chioşc din piaţă sau o frizerie pe care o închizi şi pleacă toată lumea. Pentru numele lui Dumnezeu, e o instituţie de stat şi trebuie să lași pe cineva acolo ). Domnule ambasador Jinga, nu este prima dată când se întâmplă şi de aceea doresc explicaţii! Voi depune o plângere.»