Ministerul Afacerilor Externe a propus-o pe Otilia Sava, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale pentru postul de consul general la Manchester, scrie România Liberă.
Otilia Sava este secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul în MAPN, potrivit România Liberă. Ea a fost şi coordonator al Departamentului de Apărare al UNPR, fostul partid al lui Gabriel Oprea. Totodată, Otilia Sava este soţia lui Sorin Sava, fostul purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații.
Potrivit aceloraşi surse, angajaţii vechi din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sunt nemulţumiţi pentru că nu pot promova din cauza numirilor pe criterii politice.
Dacian Cioloș a amânat însă decizia de numire și a solicitat ca selecția candidaților să se facă pe criterii transparente, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Romaniacurata.
Potrivit articolului 17 din Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, o persoană poate deveni membru al Corpului diplomatic şi consular al României dacă îndeplinește următoarele condiţii:
„are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei şi legilor în vigoare; se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţie şi în legile în vigoare; nu face parte din partide politice; a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării; cunoaşte cel puţin o limbă străină; are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată pe bază de act medical de specialitate, emis de centrul medical care deserveşte Ministerul Afacerilor Externe; a absolvit Academia Diplomatică sau a promovat concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, organizat potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere în Ministerul Afacerilor Externe; nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni.”
Ministerul Afacerilor Externe face angajări. Vezi ce posturi sunt disponibile!
Scrisoare deschisă: Noi consulate în UK și diaspora, cazul Manchester