Numărul tinerilor care merg la studii în străinătate şinu mai vor să audă de România a crescut semnificativ în ultimii doi ani. Mai puţin de 30% dintre românii care studiază în străinătate iau în considerare întoarcerea în ţară, în timp ce proporţia celor care au spus că nu vor să revină este de 39%, arată un sondaj realizat de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS), prezentat de Agerpres.
LSRS a organizat de curând cea de-a treia ediţie a evenimentului de cariere „Hai Acasă!”. Proiectul s-a adresat studenţilor, absolvenţilor şi tinerilor profesionişti cu experienţă academică în străinătate, având drept scop crearea unei legături cu angajatorii interesaţi de această resursă umană pregătită la universităţi de prestigiu din întreaga lume.
Unul dintre studenţii care au ajuns la evenimentul „Hai Acasă!” este Ioan Eugen Popiţiu (foto), care a studiat Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale la Universita di Bologna, pe care a absolvit-o în 2007. Tânărul a lucrat în domeniul pe care l-a studiat încă din timpul facultăţii şi a avut stagii de practică atât la instituţii publice, cât şi private, printre care Guvernul României sau Consulatul României. El spune că a ajuns la „Hai Acasă!” pentru a căuta „o oportunitate” să facă tranziţia de la Italia la România, unde a ales să se întoarcă.
„Sunt de foarte mult timp plecat. Părinţii mei sunt în ţară. (…) Problema e de unde vrei să aparţii”, a declarat el pentru Agerpres, referindu-se la motivele care l-au făcut să revină în România. Vorbind despre aspectele financiare ale unui job în România, Popiţiu a spus că este necesar ca tinerii care se întorc să aibă un salariu rezonabil, vorbind de educaţia sa ca despre o „investiţie financiară care trebuie amortizată”. „Nu am venit aici neapărat ca să îmi caut job”, a declarat Popiţiu, care a fost recent în Italia Regional Sales Manager la o mare companie de telecomunicaţii/IT.
Alina Vasile, care studiază Relaţii Internaţionale la University of Nottingham, a spus că a mers la evenimentul „Hai Acasă!” pentru a vedeaoportunităţile de carieră din România. La rândul său, Radu-Vladimir Răuţă, care a absolvit University of Hull anul trecut, spune că studiază piaţa locurilor de muncă în special pentru mediul de public affairs. „Nu am plecat ca să rămân”, îşi motivează acesta succint alegerea de a se întoarce în ţară.