in

Copiii trimişi la cerşit în Anglia, cazul a fost mușamalizat în România. Ancheta „Țăndărei” aruncă justiția română în aer

Peste 160 de copii trimiși la cerșit și furat în Anglia, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani, exploatați și chinuiți de familii de romi din Țăndărei, care au adunat de pe urma acestor activități.

O adevărată mafie cu ramificații în Marea Britanie și în România. Autoritățile britanice au efectuat investigații și i-au judecat și condamnat pe 120 de inculpați din acest caz. Culmea, în România judecătorii nu au reușit să pronunțe nici măcar o singură condamnare. O anchetă publicată de Libertatea arată că în urma a 9 ani de proces, 26 de interlopi din Țăndărei acuzați că au exploatat copii romi în Anglia au fost achitați în România.

O vină o are procurorul DIICOT, care a eșuat în a dovedi infracțiunile în instanță, scrie Libertatea. Sute de victime copii și-au riscat viața povestindu-le procurorilor faptele și depunând mărturie. 140 de copii români exploatați în Anglia au fost protejați de poliția britanică, dar mai apoi au fost expuși de procurorii DIICOT, pe portalul de internet al Justiției din România, și transformați din victime în martori! De frică, toți 140 și-au schimbat declarațiile. Victimele au rămas victime, iar agresorii au rămas liberi și la fel de puternici!

În 12 februarie 2019, Tribunalul Harghita a hotărât, în primă instanță, că cei 25 de inculpați în dosarul „Țăndărei” sunt fie nevinovați, fie faptele s-au prescris.



Început în 2008, dosarul „Țăndărei” a presupus sute de victime minore, sute de polițiști români și britanici care au lucrat împreună, 120 de condamnați în Anglia și nici unul în România!

În anul 2008, ofițerii britanici sesizează afluxul de cerșetori și infractori români, de etnie romă, majoritatea copii. Englezii descoperă că peste 200 de copii au fost racolați din comunități sărace, din sudul României, și trecuți succesiv granițele europene până în Marea Britanie. Epicentrul rețelei este în comuna Țăndărei, din județul Ialomița. Rețeaua se ocupă de transport, hrană și cazare, până când minorii încep să producă bani.

Pe străzile din Anglia, copiii romi cu vârste între 7 și 15 ani sunt trimiși la furat, la cerșit sau la alte infracțiuni, în timp ce rețeaua se ocupă de strânsul banilor, potrivit rechizitoriului.

Pe 8 aprilie 2010, au loc zeci de percheziții, în Anglia și în România. La acțiunile masive din România sunt invitați 26 de ofițeri englezi și doi analiști Europol. Ca nume de cod, dosarul se numește „Europa” în cele patru țări europene și „Golf” în UK și în România. Dar cazul rămâne cunoscut sub numele de „Țăndărei”.

La seminariile Interpol se vorbește despre „Academia de Trafic Țăndărei”, pentru că, pur și simplu, copiii sunt educați cum să facă bani, iar sumele lor sunt eficientizate după un business plan! 120.000 de lire pe an producea un copil din „Academia de Trafic Țăndărei”. Polițiștii au confiscat la Țăndărei mii de bijuterii de aur, cantități importante de bani și bunuri, arme AK-47. Rechizitoriul era complet, probe zdrobitoare, dar justiția română a fost oarbă.

Bilanțul din Anglia: 272 victime ale rețelei au fost salvate. 106 persoane au fost arestate pentru trafic de persoane, evaziune fiscală, spălare de bani, neglijare și abuz de copii și influențarea cursului justiției. 120 de inculpați au fost condamnați.

Bilanțul din România: 26 de inculpați. 9 ani de proces. Niciun vinovat în primă instanță. Pentru că a un moment dat procurorul a schimbat încadrarea faptelor, de la „trafic de minori, spălare de bani, constituire a unui grup infracţional organizat şi deţinerea fără drept de arme de foc”, cu pedepse între 5 la 20 de ani, grup infracțional simplu, cu pedepse de la 1 la 5 ani. (continuă după fotografii)

În Țăndărei erau 4 clanuri și mai mulți lideri, dar cel supranumit Titi Aghiotantu era cel mai important. La 13 ani de la începutul cercetărilor și după 9 ani de proces, Titi Aghiotantu e liber și nevinovat. Asta în timp ce, conform The Guardian, Adrian Radu, fiul lui Titi Aghiotantu, și nora liderului, Claudia Radu, au fost ambii condamnați în Anglia!

Un ofițer român care a lucrat chiar în Anglia la cazul celor aproape 200 de copii romi abuzați povestește despre o întâlnire șoc pe care a avut-o cu șeful clanului Țăndărei, „care era bine mersi, fără griji, la o terasă”. Ofițerul a povestit cum, cu câțiva ani în urmă, mergând la o terasă din Slobozia, „l-am văzut la o masă alăturată pe Titi Aghiotantu, liber și fără griji. Văzând relaxarea lui, la bere, m-am întrebat dacă eu sunt în siguranță, având în vedere că în aprilie 2010 am participat la descinderile din Țăndărei și la percheziționarea casei lui Titi. Asta e, România e o țară unde infractorii ne sfidează de la bere!”.

Un polițist britanic acuză

Polițistul britanic care a coordonat cazul a adresat, prin intermediul Libertății, o scrisoare către publicul din țara noastră. Inspectorul Bernie Gravett a oferit românilor imagini care arată cum erau exploatați copiii romi pe străzile din Anglia, cum erau ținuți în condiții mizerabile. Toate aceste probe nu au fost folosite de către justiția noastră!

Bernie Gravett a trimis un film care arată ce probe zdrobitoare au adunat. Britanicii au ținut ca audierile și declarațiile celor 181 de minori victime să le facă în așa fel încât ele să fie valide și în instanțele din România, ca să poată fi folosite și de procurorii români. Audierile victimelor în UK au respectat toate prevederile Codului de procedură penală din România, fiind trimise în UK echipe întregi de specialiști, printre care psiholog și anchetator.

Dar procurorii români au ales să fie reaudiați în țară, toți cei 140 dând declarații opuse celor din UK. Și anume că adulții care-i supravegheau în stradă nu-i exploatau, ci le asigurau protecție, le ofereau casă și masă și că-i îngrijeau. Din victime, copiii au devenit martori și 140 de minori au fost expuși pe portal.just.ro, portalul Justiției din România, cu nume și prenume.

Britanicii au realizat că procurorii nu au folosit probele trimise de ei, deoarece nu au pus față în față declarațiile date în România cu filmările lor, care demonstrau exploatarea.

«E o perioadă tristă pentru Justiția din România. Oamenii din țara dumneavoastră sunt primitori și minunați. Din păcate, tot ei au de suferit când eșecurile Justiției lasă baltă victimele.

Cele 4 grupări din Țăndărei au fost denumite de Europol în 2008 drept „cea mai mare grupare de trafic de persoane din Europa”. Nu am nici o îndoială că au traficat mii de oameni, femei și în special copii prin toată Europa, punându-i să cerșească ori să fure.

În opinia mea, existau dovezi incontestabile care arătau că 26 de suspecți urmăriți de procurorii din România erau vinovați de infracțiuni de traficare a 181 de copii, spălare de bani, de a fi membri ai unui grup infracțional organizat și vinovați de infracțiuni legate de arme de foc.

Acest caz ar fi trebuit măcar să fi ajuns în instanță pentru ca evidențele să fie văzute și auzite. Cascadoria, artificiul cazului este că exact asta nu s-a întâmplat în peste 8 ani de zile. Aș invita pe oricine să se uite la imagini și să își facă propria judecată despre cum aceste persoane care n-au un trecut în nici o muncă au acumulat milioane de lire din exploatarea celor mai vulnerabili copii din România.

Cele care au pierdut în acest caz nu sunt doar victimele inițiale, ci și cele care n-au fost niciodată identificate ori găsite. Gruparea a continuat să opereze în anii în care suspecții au fost liberi și acum ei doar capătă mai multă încredere că sunt deasupra legii”, a scris Bernie Gravett.

Zeci de ONG-uri naționale și internaționale acuză nepăsarea justiției române în cazul Țăndărei, solicitând organismelor europene să responsabilizeze țara noastră cu privire la obligațiile care îi revin în temeiul convențiilor internaționale împotriva crimei organizate și a traficului de persoane.

Acum se fac verificări la Tribunalul Harghita, despre dosarul Ţăndărei. Președintele Tribunalului Harghita susține că procedurile au fost respectate, procurorii nu au întocmit corect dosarul, iar judecătorii sunt prea puțini. În urma investigației jurnalistice, DIICOT a decis să conteste sentința. Dar multe fapte care s-au prescris nu vor mai fi sancționate.

Rușinea justiției române. Traficanții de copii din dosarul Țăndărei, achitați. Polițist britanic: „Este o bătaie de joc! Sunt șocat!”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Marea Britanie: Cel mai rapid ritm de creştere a salariilor din ultimii zece ani. Șomajul la minim istoric

Mai multe fabrici din vestul ţării îşi închid porţile şi se mută în Asia