„A fost o picătură, mai degabă decât un potop”, a declarat, vineri, 21 martie, parlamentarul laburist Keith Vaz, în cadrul Comisiei pentru Afaceri Interne a Camerei Comunelor, cu privire la numărul românilor care au venit în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.
Parlamentarii aceleiași comisii erau foarte îngrijorați, la sfârșitul anului trecut, tocmai de venirea în număr mare a românilor pe care îi acuzau că vor munci pe nimic și astfel le vor lua britanicilor locurile de muncă. Acum, parlamentarii acuză guvernul că i-a indus în eroare atunci când, laolaltă cu UKIP, a anunțat că va fi o adevărată invazie după ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, la 1 ianuarie 2014.
„Guvernul a mers pe mâna celor care au împrăștiat panică și și-a distrus propria politică anti-imigrație prin faptul că nu a putut produce estimări cu privire la numărul corect de români și bulgari ce urma să vină în Marea Britanie”, a mai declarat Vaz, potrivit The Independent.
The Independent: Nu există un aflux al muncitorilor din România și Bulgaria
„De fapt, această țară a cunoscut mai degrabă câteva picături decât un potop, după ce controalele la frontieră asupra lucrătorilor din cele două țări au fost ridicate, la 1 ianuarie”, a mai spus Vaz. Guvernul a eșuat în încercarea de a prezenta o analiză corectă a impactului românilor și bulgarilor asupra pieței forței de muncă din Marea Britanie, consideră președintele Comisiei de Afaceri Interne.
Conservatorii i-au înfierat pe români la întrunirea Comisiei pentru Politică Internă: „Vin să muncească pe nimic!”
„Suntem îngrijorați că decizia guvernului de a nu acționa a dus la înmulțirea vocilor împotriva imigranților, iar discursul puterii a fost preluat de către cei care doresc inflamarea tensiunilor cu privire la imigrație în scopuri politice”, a mai spus Vaz.
Parlamentarul Keith Vaz a întâmpinat pe 1 ianuarie „invazia” a doi români
El a reamintit astfel faptul că partidul extremist UKIP a susținut că eliminarea controalelor pentru muncitorii români ar putea duce la un aflux de 350.000 – 400.000 de oameni. Cu toate acestea, „comisia nu a primit nici o dovadă care să sugereze că a existat o creștere a migrației din România și Bulgaria”, a mai arătat laburistul.
„Invazia” întârzie! Ambasadorul Jinga i-a ironizat pe politicienii alarmiști: „L-au așteptat pe Godot”
„Dovezile limitate sugerează că așa-zisul «turism pentru beneficii», este la niveluri mult mai scăzute decât cele pretinse de Guvern. Este cu atât mai important ca, pe un astfel de subiect sensibil și controversat, publicul să aibă la dispoziție date concrete.”
„Este esențial pentru viitoarea extindere a UE ca guvernul să facă o cercetare temeinică cu privire la impactul imigrației, dacă nu, o va face Comisia pentru Afaceri Interne din Parlament”, i-a transmis Vaz premierului Cameron.