Cetățenii străini reținuți de poliție, inclusiv cetățenii UE, vor fi deportați chiar dacă aceștia nu sunt condamnați de un tribunal, se arată în Daily Mai, care citează noi prevederi legislative. Acestea vor avea la bază un program pilot derulat în Londra, prin care 2091 de imigranți au fost deja expulzați, dintre care peste 100 erau din România și Polonia.
Potrivit Daily Mail, prevederea va folosi dreptul european care arată că, dacă oamenii rămân într-o altă țară decât cea de origine trebuie să demonstreze că muncesc sau că se pot întreține.
O astfel de măsură ar putea fi luată pentru abordarea grupurilor de cerșetori din Park Lane, dintre care mulți sunt din țări est-europene, cum ar fi România, se mai arată în Daily Mail.
Potrivit noii legislații, polițiștii care rețin cetățeni UE pentru infracțiuni precum cerșetoria, vor trebui să predea cazurile ofițerilor de la imigrație. Dacă aceștia vor hotărî să îi expulzeze, atunci cei vizați nu se vor mai putea întoarce în Marea Britanie pentru o perioadă de un an.
La operațiuni vor participa și polițiști din România și Polonia, din cadrul proiectului Nexus, care vor putea identifica infractorii cunoscuți în străinătate. De asemenea, vor mai fi vizați și presupuși infractori împotriva cărora nu există dovezi suficiente pentru urmpărirea penală.
Mai mulți romi, ridicați de la Marble Arch
La luarea deciziilor de expulzare vor fi luate în considerare datele strânse de poliție care confirmă că prezența acelor persoane nu este în interesul public.
În Londra au fost deja expulzați 44 de cetățeni polonezi, 64 de români și doi bulgari, toți fiind suspectați de infracțiuni sau infractori. Mai mult, un număr de 142 de cetățeni europeni sunt investigați în scopul expulzării. Ministru Imigrației, James Brokenshire, a declarat: “Succesul operațiunii Nexus arată că cetățenii străini care încalcă legile din această țară nu au unde să se ascundă.”
Măsuri împotriva unui aflux de români și bulgari. Persoanele fără adăpost, interzise în centrul Londrei
Consilierul lui Ponta: „Londra să-şi facă griji pentru bancherii care fură miliarde, nu pentru cerșetorii romi”
Poliția și ofițerii de UKBA au început programul în Londra, în septembrie 2012, după ce s-a constatat că un sfert dintre suspecții de infracțiuni din capitală sunt cetățeni străini.
Grupurile pro-imigranți au criticat Operațiunea Nexus, declarând că aceasta va deteriora relațiile comunitare, se mai arată în articoul Daily Mail.